Birkaç saniye içinde kuaför randevusu ayarlayan site de var, üniversite öğrencilerinin yurt sorununa çözüm bulan da… Yöresel değerleri dünyaya tanıtma misyonu üstlenen de var, çocuklara inovatif oyuncaklar üreten de… Bu fikirlerin hepsi FMV Işık Üniversitesi Şile Kampüsü’nde gerçekleştirilen InnoCampus’ta yeşerdi. Başta üniversite öğrencileri olmak üzere girişimci gençlere ortak çalışma ve öğrenme alanı, interaktif eğitimler, mentorluk ve FabLab (YapLab) atölyeleri sunan InnoCampus üç haftalık başarılı bir sürecin ardından tamamlandı.

EKİBE GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ


Türkiye’de farklı uygulamaları ile dikkat çeken Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Tekinay ile Innocampus’u konuştuk. Prof. Tekinay, Innocampus kâr amacı gütmeyen, özellikle üniversitelerde şimdiye kadar kamp kurmuş bir avuç idealist yaratıcı arkadaşın yarattığı bir proje olduğunu belirterek “ Innocampus’a ev sahipliği yapıyor olmaktan çok mutluyuz. Burası herkese açık başvuru sistemi ile proje ekibini kabul etti. Kamp bundan sonra devam edecek. Ekibimiz girişimcilik eğitimi aldı. Kendilerini geliştirmek üzere bir takım eğitimler aldılar. Bundan sonra da bilgisayar kontrollü üretim konusunda teknolojik eğitim alacaklar. Liselilerle de bir kampımız var. Bütün bunların arkasından sürdürülebilir yapıcı, yaratıcı, üretken bir alan yaratıp, bütün üniversitelerimizde bunu kucaklayıp halka açık bir şekilde devam ettireceğiz. Onun adı da “Işık YapLab” olacak. Yani Işık Üniversitesi Yapma Labratuvarı olacak. Innocampusumuzu sürekli tutacağız. Işık YapLab’ımızı kuruyoruz böylece” diye konuştu.

ÜLKEMİZİN 2. FABLAB’I


Türkiye’nin ilerlemesi için inovasyona ve yaratıcı düşünceye yapılan yatırımın ve girişimciliğin önemine inanarak yola çıktıklarını ifade eden Prof. Şirin Tekinay şunları söyledi:

“Bu Innocampus’un 4. üniversite kampı. Bizim kuracağımız, ülkemizin 2. Fablab’ı olacak. Innocampus’la birlikte büyüyen de herhalde ilk kamp olacak. Bizim görebildiğimiz her şeyin başı sorun çözme kabiliyeti, eğitim, üretkenlik dünyayı kurtaracak buna inanıyoruz. Karanlığa karanlıkla savaşamazsınız. Karanlığa karşı her zaman ışıkla savaşırsınız. Nefreti nefretle bölemezsiniz. Sevgiyle çözebilirsiniz her zaman. Sevgi nefreti yenecek. Işık karanlığı yenecek. Onun için biz de üretken olmayı, soru çözmeyi, yapıcılığı, yaratıcılığı sorgulamayı, girişimciliği öğreterek çözümün bir parçası olduğuna inanıyoruz. Bugünlerde bu konuda çalışıyoruz. Ondan dolayı da arkadaşlarımızın burada olmasından gurur duyuyorum. Kampüsü olan bir üniversite olmak çok önemli” ifadesini kullandı.

14 ÖĞRENCİYE BİR AKADEMİSYEN


Yaklaşık 6000 öğencileri olduğunu ifade eden Prof. Tekinay, üniversitede öğretim görevlisi başına düşen öğenci sayısı standardının 20 olduğuna da dikkat çekerek, Işık Üniversitesi’nde bu sayının 14 olduğunu kaydederek, ülkemizde bunu yapabilen çok az üniversite var” dedi.