Google’ın Chrome işletim sistemi kullanılarak geliştirilen ve tablet bilgisayar olarak da kullanılan Chromebook bilgisayarı Türkiye’de ilk defa MEF Üniversitesi aracılığıyla öğrenciler ile Acer markası altında buluştu. MEF Üniversitesi’nde 2016-2017 Akademik Yılı başından bu yana kullanılan Chromebook ile ilgili MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, Chromebook’ların Türkiye’de eğitim sektöründe ilk defa MEF Üniversitesi’nde kullanılıyor olmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek sözlerine başladı. Prof. Şahin, “Uzun süredir Google ile temas içerisindeydik. Bizzat Google’ın San Francisco’daki merkezini ziyaret ederek bu projeyi başlattık. Dünya ile aynı anda öğrencilerimizle Chormebook’u buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Üç aya yakın deneyimlerimiz sonucunda Chromebook’un ne kadar eğitim-öğretime uygun bir teknoloji olduğunu bir kez daha anladık” dedi.

 MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin


Acer’in Türkiye Ülke Müdürü Sinan Kender ise Acer olarak eğitime büyük önem verdiklerini ifade ederek Chromebook’u Acer markası altında Türkiye’ye getirmiş olmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, “Acer’ın dünyadaki Chromebook pazarındaki payı son derece büyüktür. Bu proje Türkiye’deki ilk Chromebook projesidir. Türkiye’ye uygun sıfırdan bir Chromebook ürettik. Hafif, sağlam, ergonomik kısaca öğrenci kullanımına uygun bu bilgisayarla öğrencilerin içerik üretimine katkı vereceğimize inanıyorum” diye konuştu.

ABD'DE PAZAR PAYI YÜZDE 50'NİN ÜZERİNDE


Google Türkiye Eğitim Direktörü Ali Ertem, Chrome tarayıcısının dünyada bir milyar kullanıcısı olduğuna dikkat çekerek Chromebook’un Amerika’da eğitim sektöründeki pazar payının yüzde 50’nin üzerinde olduğunu kaydetti. Her gün otuz bin Chromebook oturumunun aktif edilmesine dikkat çeken Ertem, “Teknolojinin sınıflarda kullanılmasının eğitimin gelişmesine katkısı yadsınamaz. Chromebook, Android uygulamalarını çalıştırabilir, tamamen bulut bazlı olmasından dolayı içindeki verilerin kaybolması mümkün değildir. Türkiye’de ilk MEF Üniversitesi’ndeki Chromebook pilot uygulamasının Türkiye’deki diğer eğitim kurumlarına da örnek olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

“ÖĞRENCİ ODAKLI BİR TEKNOLOJİ”


MEF Üniversitesi İngilizce Hazırlık Programı Okutmanı Joel Compton Chromebook’u öğretmen olarak deneyimlediğini ifade ederek “Bu nesilde öğrencilerimiz için teknolojiyi verimli kullanmak şarttır. Bu bilgisayarla bunu etkili bir şekilde başarabiliyoruz” yorumunda bulunurken, MEF Üniversitesi İngilizce Hazırlık Programı Okutmanı Vladlena Tcherkachina ise Chromebook gibi farklı eğitim teknolojilerini kullanma imkanı sağlayan MEF Üniversitesi’ne teşekkür ederek, yenilikçi öğrenme modelleri sayesinde öğrenmenin ve öğretmenin artan kalitesine dikkat çekti. MEF Üniversitesi İngilizce Hazırlık Programı Okutmanı Eric van Luijt de Chromebook’un hızlı, rahat taşınabilir, hafif olmasından bahsederek öğrenci odaklı bir teknoloji olduğuna dikkat çekti. İstenilen bilgiye her yerden ulaşabilen öğrencinin sınıf içinde de interaktif bir şekilde ders işlemesine katkısını anlattı.

MEF Üniversitesi İşletme Bölümü Hazırlık Öğrencisi Alper Aslan, Chromebook’la ilgili “öğrenci kullanıcı” olarak deneyimlerini aktardı. MEF Üniversitesi’ndeki yenilikçi öğrenme yöntemi Filpped Learning ile birleşen yenilikçi öğrenme teknolojisi Chromebook’un öğrencilere büyük fayda sağladığını ifade ederek “Chromebook öğrencilerin sağ kolu oldu” dedi.