Türkiye Büyük Millet Meclisi Araştırma Hizmetleri Başkanlığı'nın 2015'te yayınladığı rapor, Türkiye'deki işsizlik gerçeğini gözler önüne serdi. Rapora göre, her 4 işsizden biri üniversite mezunu. 2000 yılında 143 bin olan üniversite mezunu işsiz sayısının 2015'te 774 bine çıktı.


[caption id="attachment_1080557" align="alignnone" width="670"] CHP 'li Tarhan, AKP iktidarında birbiri ardına açılan onlarca üniversitenin, Türkiye’de yeni bir sorunu gündeme getirdiğine dikkat çekti: İşsiz Üniversiteliler Ordusu..." [/caption]

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, 2000 yılında 143 bin olan üniversite mezunu işsiz sayısının 2015'te 774 bine yükselmesinin, AKP Hükümetinin Yüksek Öğretim politikasının iflas ettiğinin en önemli göstergesi olduğunu söyledi.

Her ilçeye Üniversite açmakla ülke sorunlarının çözülemeyeceğini belirten Tarhan, “Hep diyoruz, Hükümetin ekonomi politikası değişmeli. Rant ekonomisinden vazgeçip istihdam ekonomisine geçmeli. İşte rant ekonomisinin en doğal sonucu…İşsizler Ordusu…”

“İÇİ BOŞ ÜNİVERSİTELER, OKUMUŞ İŞSİZLER ORDUSU”

TÜİK’in rakamlarına göre yapılan araştırmayla ilgili CHP Kocaeli Miletvekili Tahsin Tarhan yazılı bir açıklamada bulundu.. AKP Hükümeti’nin, birbiri ardına “Niteliksiz Üniversite” açma politikasının iflas ettiğini söyleyen Tahsin Tarhan, üniversite mezunu işsizler ordusunun bunun en güçlü örneği olduğunu söyledi..

Hükümetin, tüm uyarılara rağmen neredeyse her ilçeye üniversite açmak gibi bir misyon yüklendiğini ifade eden Tahsin Tarhan, “Kalkıp araştırma yapmadan yurdun ücra köşelerine pıtırak gibi üniversite açıyorsunuz. Arz-talep dengesi gözetilmeden açılan bu üniversitelerde ne fiziki uygunluk var, ne de buralara koyacak öğretim görevlisi bulabiliyorsunuz. Görünen o ki, sadece kadrolaşma ve rant amacı güden üniversiteler kuruluyor. Sonuçta ne oluyor, kalitesiz eğitim alan, ya da hiç alamayan gençler piyasaya sürülüyor. Bunun da sonucu okumuş, üniversite mezunu işsizler ordusu… Yazık bu gençlere. Hükümet, bu politikasının iflas ettiğini bir an önce görmeli” dedi.

“RANT EKONOMİSİ TERK EDİLMELİ”


Sanayici bir İşadamı olan Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, Hükümeti sık sık ekonomi politikaları konusunda uyardığını hatırlattı. En büyük uyarının, “Rant Ekonomisi” konusunda olduğunu kaydeden Tarhan şöyle devam etti:

“Ne dedik? Rant ekonomisi böyle giderse işsizlik rekor üzerine rekor kıracak dedik. Ne oldu? İstemediğimiz rekorlar birbiri ardına kırıldı. Baknı şimdi de okumuş işsizler ordusu Türkiye’nin gündeminde. Bunun önü alınmazsa sosyal patlamalar kaçınılmaz… Biz Hükümete bir kez daha öneriyoruz, istihdam ekonomisine geçilmeli. Günü kurtaran rant ekonomileri sosyal dengeleri alt üst etmektedir. İstihdamı sağlayacak yatırımlara destek sağlanmalı. Bunun için özel kanunlar çıkartılmalı. BU ülke hepimizin. İşsizlik ülkemizin bir çok büyük sorununun en büyük nedeni. Terörü de bitirmek istiyorsanız, toplumsal huzuru da istiyorsanız bunun ilk adımı istihdamdan geçer. Gelin, birlikte nasıl istihdam politikaları hazırlanacak üzerine konuşalım. Neden önümüzdeki dönemde bir istihdam kurultayı toplamıyoruz ki?”