Milli Eğitim Bakanlığı’nın 4. sınıflar için hazırladığı “İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi” kitabı tartışma yarattı.

04kardigac15cm

Kitapta; çocuklara demokrasi ve yurttaşlık bilinci aşılamak amacıyla onlarca masala yer verildi. Kitaptaki konuların binlerce yıl öncesinin masalları ve hurafelerle anlatılması MEB bütçesi görüşmeleri sırasında CHP Bursa Milletvekili Lale Karabıyık tarafından gündeme getirildi. “Adalet ve eşitlik” kavramı, Kafkas kökenli Şah Abbas ile Avetik masalıyla anlatılmaya çalışıldı. 800 yıllık “Hakan Hanım Nüşabe” masalıyla “uzlaşı kültürü”, “Küçük Sultanın Kitaplığı” masalıyla da “toplumsal kurallar” işlendi.

İŞTE KİTAPTAKİ BAZI BÖLÜMLER...

“En Güçlü Kim? Sağlık Ne” konusunu anlatan bölüm, “Hasta şehzadeye mutluluk gömleği” masalıyla işleniyor.

04sehzade15cm

Masalda, ağır hasta şehzadenin hastalığına derman arayan padişaha bir gün bir hekim gelir ve “Kıble-i alem sağ olsun. Oğlunuza mutlu bir adamın gömleğini giydirmeniz gerek. O zaman sağlığına erişecek” demiş. Padişah da hemen iki vezirine 2 kese dolusu altın vermiş, “Gidin mutlu bir adam bulun, bu altınları verip gömleğini getirin, oğlum iyileşsin” demiş. Vezirlerin “mutlu adam gömleği” arayışı sırasında yaşadıkları “sağlığın önemi” olarak aktarılıyor.

İNSAN OLMAYI HAZER’LE ANLATTILAR

Kitabın “İnsan Olmak” başlıklı bölümünde konu, 12’nci yüzyıla ait “Kırk Günün Beyliği” adlı masalla anlatılıyor. Bu masalda; “Cizre Beyi’nin, Hazreti Hazer’i bulana kese kese altın vaat etmesi, altınları alıp da Hazreti Hazer’i bulamayanın kellesinin kesileceği” işleniyor.

04kitap12cm

Mucit İsmail Ebuliz Cezeri’nin yaşadıkları olarak kurgulanan masalda, “iyi insan” olarak tasvir edilen Hazret Hazer’in, aslında Bey’in yanındaki yaşlı “vekil” olduğu ortaya çıkıyor. Bu arada Eğitimci-Yazar Mahiye Morgül “İnsan Hakları Yurttaşlık ve Demokrasi” kitabına karşı Danıştay’a dava açtı.