Yaklaşık 20 milyon öğrenci için 2015- 2016 öğretimim yılının ikinci dönemi başladı. İkinci dönem, ortaokul 8. sınıf öğrencileri için liselere giriş sınavı, lise son sınıf öğrencileri ve mezun adaylar için de üniversiteye giriş sınavıyla geçecek.


Eğitimle ilgili önemli çalışmaları olan ve gündemi anlık takip eden Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, sınavlarla geçecek ikinci dönemi Sözcü Eğitim'e değerlendirdi


Eğitim-Öğretim yılı 2 dönemi birçok sorunlarla başladı. Güneydoğu’da eğitimdeki kesinti devam ederken öğrenciler YGS ve LYS ve TEOG sınavlarının heyecanını yaşıyor. Uzman eğitimci Hatice Yılmaz, öğrencilere ‘Test çözerken kendinizi sınavda gibi sorgulayın’ empatisi önerisinde bulunuyor.

Eğitimle ilgili önemli çalışmaları olan ve gündemi anlık takip eden Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Uzmanı Hatice Yılmaz, sınavlarla geçecek ikinci dönemi Sözcü Eğitim'e değerlendirdi. TEOG sınavından sonra iptal edilen soruyu herkesten önce tespit edip açıklayan Hatice Yılmaz, öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu.

İkinci yarıyılda yapılacak merkezi sınavlar;

12. sınıflar için YGS –LYS

YGS - 13.03.2016 Pazar - Toplam 160 soru 160 dakika

LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) tarihleri;

LYS-4 (Sosyal Bilimler) 18.06.2016 - Toplam 90 soru 135 dakika

LYS-1 (Matematik) 19.06.2016 - Toplam 80 soru 135 dakika

LYS-2 (Fen Bilimleri) 25.06.2016 - Toplam 90 soru 135 dakika

LYS-5 (Yabancı Dil) 25.06.2016 - Toplam 80 soru 120 dakika

LYS-3 (. Edebiyat-Coğrafya) 26.06.2016 - Toplam 80 soru 120 dakika

Öğrenciler YGS’de; Dil ve Anlatım (9.10.11.12. sınıf), Din kültürü ve Ahlak Bilgisi (

9.10.11.12.sınıf), Inkilap tarihi ve Atatürkçülük ( 11. Sınıf), Felsefe (11. Sınıf), Çoğrafya

(9. ve 10. Sınıf), Türk edebiyatı (9.10.11.12. sınıf), Tarih (9. ve 10. Sınıf), Matematik (9.

ve 10. Sınıf), Fizik (9 ve 10. Sınıf), Kimya (9.10. sınıf), Biyoloji (9. ve 10.Sınıf)

Dersleri ile ilgili bilgilerden sorumludur.

- YGS’de başarı olmak için öğrencilerin bu derslerle ilgili kazanımların neler olduğunu

bilmeleri ve bu kazanımlarla ilgili çeşitli kaynaklardan soru çözümü yapmaları

gerekmektedir.

- LYS sorularının YGS’den tek farkı daha fazla bilgi istiyor olması. LYS’de öğrencilerin akıl yürütme becerileri ölçülüyor. LYS’de öğrenciler , 11. ve 12. sınıflardaki seçmeli derslerden ve bu derslerle ilgili 9. ve 10. sınıf bilgilerinden de sorumlular.

8.sınıflar için TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) Sınavları:

27 Nisan Çarşamba (Türkçe-Matematik-Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi)

28 Nisan Perşembe (Fen Bilimleri-TC İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük-Yabancı Dil)

TEOG Mazeret Sınavları ise 14-15 Mayıs (Cumartesi-Pazar) tarihlerinde yapılacak.

TEOG öğrencileri sadece 8. sınıf müfredatından sorumludurlar. Ancak TC Inkilap Tarihi ve Atatürkçülük dışındaki tüm derslerle ilgili bilgiler öğrencinin, 5. 6. 7. sınıf bilgilerine de sahip olmasını gerektirir. Örneğin 5.ve 6. Sınıf matematik bilgisi yeterli olmayan öğrencinin 8. sınıf matematik konularını öğrenmesi mümkün değildir. Bu nedenle TEOG’a girecek öğrencilere önerim; takıldıkları konularla ilgili geçmiş yılların bilgilerini de gözden geçirmeleridir.

Yılmaz, sınava girecek 8. ve 12. sınıf öğrencilerinin her günlerini saat saat programlayıp, hazırladıkları programa uymaları gerektiğini de belirtti.

TEST ÇÖZERKEN KENDİNİZİ SINAVDAYMIŞ GİBİ DÜŞÜNÜN


Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi Hatice Yılmaz, TEOG’da öğrencilerin zamanı yetiştirememe sorunu yok ancak YGS’ye girecek öğrencilerin en çok dikkat etmesi gereken noktalardan birisi de sınavın soru adedi ve bu soruları çözmek için verilen süredir. 160 sorunun sorulduğu YGS 160 dakikadan oluşmaktadır. Optik forma yapılan işaretlemeler ve soru kitapçığı sayfalarının çevrilmesini de hesaba kattığınız zaman, adaylar aslında 11-15 dakika arasında bir süre boyunca soru okumuyor ve çözüm yapmıyor olacaklar. Bu hesap ile soru başına 1 dakikadan az süre düşeceğini göstermekte.

Bazı öğrenciler, okumak istedikleri yükseköğretim programına nispeten az katkıda bulunan testleri çözmek yerine daha çok puan getirecek testlere zaman ayırmayı tercih edebiliyor. Örneğin, Fen Bilimleri testi, TM (Türkçe-Matematik) puan türlerindeki Hukuk, İşletme, Psikoloji, Siyaset Bilimi gibi bölümlere en az katkıda bulunan testtir; bir Türkçe sorusu 1,40-1,50 arasında puan getirirken, bir Fizik sorusu 0,5 civarı bir puan getirmektedir.

Toplamda 20 puan civarındaki bu kaybı göz ardı eden bir aday bile 
Türkçe, Sosyal Bilimler ve Matematik testlerinden oluşan 120 soruluk kısım için bile zamanla boğuşuyor olacak. Boğaziçi, ODTÜ ya da iyi bir vakıf üniversitesinin tam burslu programlarını hedefleyen TM öğrencileri ise az katkı sağlıyor olsa bile rakipleri ile yarışabilmek adına Fen Bilimleri testlerini çözmek zorunda kalacak” dedi.

Kısacası zaman YGS için çok önemli bir kavram. Bu sebeple, test çalışması yapan adayların zaman tutarak çalışması ve sınav sırasında bir teste ayıracağı zamanla orantılı biçimde evde test çözerken de kendisini zorlaması başarı için son derece gereklidir. Aynı spor antrenmanlarındaki gibi gerçek maçın bir provasını yaparak sahaya çıkan adaylar daha başarılı olacaklardır.

SINAVA GİRECEK ADAYLARA ÖNERİLER;

- Çalışma programı hazırlarken iki saat çalışma bir saat ara şeklinde bir düzenleme yapılmalı ve haftanın bir yarım günü tam olarak boşaltılmalıdır.

- Çalışma programı oluşturmanın ikinci ayağı ise çalışılacak derslerle ilgili ünite ve konu dağılımını da oluşturmaktır. Böylece öğrenci hangi gün hangi konuyu çalışması gerektiğini belirlemiş olacağından ‘’Acaba neyi eksik bıraktım’’ telaşı yaşamayacaktır.

- Sınava hazırlanan öğrenci haftalık ve aylık tekrarları aksatmamalıdır. Doğru ve hızlı tekrar yapmak için, tekrar yapılacak ders kitabının sayfalarını çevirerek konu başlıklarına göz atın. Yeterince hatırlayamadığınız konuyu okuyun ve konuyla ilgili soru çözümü yapın. Deneme sınavı ve konu tarama sınavı çözmek size eksiğinizin ne olduğunu gösterecektir.

- Sakin olun, kendi eksiklerini belirleyip üstüne gidin. Siz elinizden gelenin en iyisini yapın, gerisi kendiliğinden gelecektir.