Murat AYDIN / SÖZCÜ

Özel okullar erken kayıt kampanyaları yaparken, sağlıkta kontenjanlar yetmiyor. 
Sağlık sektöründe özel hastanelerle birlikte doğan personel ihtiyacını karşılamada devlet okulları yetmediği gibi açılan özel sağlık meslek liseleri de yeterli gelmiyor.


Öğrenciler daha 3. sınıfta birbirlerini denek olarak kullanıp kan alırken, öğretmenler ise onları insan vücudunu robotlar üzerinde anlatarak bilgilendiriyor.


2001 yılında eğitim sektörüne adım atan GOP Okulları son yıllarda açtığı Sağlık Meslek Lisesi bölümleriyle dikkat çekti. İlk mezunlarını bu yıl verecek olan okulda, öğrenciler başladıkları stajla işlerini garanti etmiş durumdu. GOP Okulları Kurucu Müdürü Hatice Hayta, verdikleri eğitimle sağlık sektöründe çalışacak yardımcı bölüm elemanlarının bire bir pratik uygulama ile eğitildiğini ifade etti. 7 ana dalda eğitim verdiklerini ifade eden Hayta, Sağlık Meslek Lisesi'ni gezdirerek öğrencilerin pratikte nasıl ders aldığını gösterdi.



Sözcü Eğitim, bu hafta sektörün kontenjan yetiştiremediği GOP okulları sağlık meslek eğitimi bölümündeydi. (Soldan sağa, Salim Sağlam, Murat Aydın, Hatice Hayta, Mehmet Hayta)


Hayta, Sözcü'ye şunları söyledi: 

BİRBİRLERİNDEN KAN ALIYORLAR

Bu okulların adı Sağlık Anadolu Lisesi olarak geçiyordu. 2 yıl önce değişen yönetmenlikle adımız Gaziosmanpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi oldu. Esenler, Kağıthane, Seyrantepe ve Gaziosmanpaşa olmak üzere 4 okulumuzda Hemşirelik, yardımcı hemşirelik, sağlık bakım teknisyenliği, radyoloji, anestezi, tıbbi laboratuvar, acil tıp teknisyenliği bölümlerinde eğitim veriyoruz.1200 kontenjanımız var ve bu kayıtlar açılır açılmaz hemen doluyor. Şu anda 2017 kayıtlarımız dolmuş durumda.

10 hastane ile staj çalışması yaptıklarını ifade eden Hayta,

"Öğrencilerimiz 2. sınıfta stajına başlıyor. Eğitimimiz tamamen pratiğe dayanıyor. Öğrencilerimiz daha 3. sınıfta kan alıp iğne yapma pratiğini uyguluyor ve insan vücudunu her yönü ile tanıyor. Kan alımlarını öncelikle öğrencilerimiz kendi istekleriyle birbirinden alarak yapıyor. Bu kendilerine bir hastaya nasıl davranılacağını, iğnenin hastaya verebileceği acıyı empati yolu ile en iyi şekilde öğretiyor" dedi.

STAJ YAPARKEN İŞ GARANTİSİ

Pedagoji eğitimi almış doktor ve hemşirelerin öğretmen olarak görev yaptığı GOP okullarının yaklaşık 700 öğrencisi anlaşmalı 10 hastanede staj yapıyor.Türkiye'de yüksek işsizliğe rağmen mesleki teknik liselerin sağlık bölümlerinde okuyan öğrenciler daha staj sırasında işini garantilemiş oluyor. Son sınıf öğrencileri staj yaptıkları hastanelerin kendilerine çalışma teklif ettiğini ifade ediyor.

RESİM ALTLARI

Öğrenciler daha 3. sınıfta birbirlerini denek olarak kullanıp kan alırken, öğretmenler de kendilerine insan vücudunu robotlar üzirinde en ayrıntılarına kadar anlatarak bilgilendiriyor.

SÖZCÜ eğitim ekbi, bu hafta eğitim sektörünün kontenjan yetiştiremediği GOP Okulları Salık Meslek Lisesi'ndeydi.