MEF Okulları ve MEF Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen 'Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması'nın ödül töreninde konuşan MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin,  McKinsey'in küresel ekonomiyi, insanların hayatını ve iş dünyasını tamamen dönüştürecek 12 teknolojik öngörüsünü de paylaştı. Teknolojideki hızlı gelişmenin eğitim-öğretim modellerini de etkileyeceğine dikkat çekerek,  kitlesel eğitim yerine kişiye özel eğitim verilebileceğini de vurguladı.

mef_muhammed-şahin

MEF Eğitim Kurumları tarafından, 1992 yılından bu yana, lise öğrencilerini bilimsel araştırmalara teşvik etmek amacıyla düzenlenen “Uluslararası Araştırma Projeleri Yarışması”nın ödül töreni 13 Mayıs 2016 Cuma günü MEF Okulları Ulus Kampüsü'nde gerçekleştirildi. Yarışma, MEF Eğitim Kurumları'nda okuyan öğrenciler dışında tüm gençlerin katılımına açık olarak gerçekleştirildi.

MEF Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, MEF Eğitim Kurumları’nın bu yıl 25. kez gerçekleştirdiği Araştırma Projeleri
Yarışması’nın ödül töreninde yaptığı konuşmada, bilimsel gelişmelerdeki eğilimlerden de bahsetti. Yönetim danışmanlığı alanında global lider konumunda olan McKinsey Global Institute’nun yaptığı bir araştırmanın sonuçlarını paylaştı.

DÜNYAYI DÖNÜŞTÜRECEK 12 TEKNOLOJİK ÖNGÖRÜ:

Prof. Dr. Muhammed Şahin, araştırmaya göre; dünyayı dönüştürecek en önemli 12 teknolojik öngörünün şu şekilde sıralandığını belirtti:

1- Mobil internet,
2- Bilgiye dayalı işlerin otomasyonu,
3- Tüm elektronik eşyaların birbirleri ile iletişimi,
4- Verilerin depolanabildiği ve analiz edilebildiği bulut teknolojisi,
5- Gelişmiş robotlar,
6- Sensörlerle donatılmış sürücüsüz araçlar,
7- Genetik şifrelerin çözümü ile uğraşan yeni nesil genom bilimi,
8- Doğadan elde edilen enerjilerin uzun süreli depolanması çalışmaları,
9- Üç boyutlu yazıcılar,
10- Gelişmiş malzeme teknolojileri,
11- Petrol-doğalgaz keşif ve yeniden kazanım yöntemleri
12- Yenilenebilir enerji çalışmaları.

"KİŞİYE ÖZEL EĞİTİM VERİLEBİLECEK"

Teknolojideki bu hızlı gelişmenin eğitim-öğretim modellerini de etkileyeceğini vurgulayan Prof. Dr. Muhammed Şahin, "özellikle bilişim alanında, mobil internet, nesnelerin interneti ve bulut teknolojileri; öğrencilerin konuları daha iyi özümseyebileceği, kitlesel eğitim yerine öğrencilerin kişisel özelliklerine ve öğrenme hızına uygun, kişiye özel eğitimin verilebilmesini sağlayacak" dedi.

"DEĞİŞİMİ GERÇEKLEŞTİREN OLUN"

Prof. Şahin, katılımcı genç mucitlere önemli tavsiyelerde de bulundu, şunları söyledi:

" Kendinize yüksek hedefler belirleyin ve çıtayı her zaman yukarda tutun. Belli bir plan oluşturun ve her zaman ne yöne gideceğinizi bilin. Darwin’in şu sözünü bir hatırlayalım: “Ne en güçlü olan tür hayatta kalır, ne de en zeki olan… Değişime en çok adapte olabilendir, hayatta kalan.” Yani özetle değişime ayak uyduranlar hayatta kalır diyor Darwin. Ben size “Değişime ayak uyduran olun demiyorum, değişimi bizzat gerçekleştiren olun” diyorum. Eğitimin hayat boyu işleyen bir süreç olduğunu asla unutmayın. Bilginize güvenin. Her şeyden önce kendinize güvenin."

"EMANETİNİZ ATA'NIN İZİNDEN AYRILMAYACAK"

Prof. Şahin,  2 Şubat 2016 günü aramızdan ayrılan MEF Eğitim Kurumları Kurucusu Dr. İbrahim Arıkan’a bir kez daha teşekkür etti ve şöyle seslendi:

"Gençlerin güzel bir gelecek inşa edecekleri konusundaki inancımız bugün biraz daha büyüdü. Siz Rahat Uyuyun Hocam. Gençler tam da sizin istediğiniz ve hayal ettiğiniz gibi kararlı, çalışkan ve korkusuzca geliyor ve daha da önemlisi gençlerimizin yollarını sadece aklın ve bilimin ışığı aydınlatıyor. Emanetiniz MEF Eğitim Kurumları ise üretken, girişimci ve öncü olarak var olmaya ve tüm bunları yaparken, Cumhuriyetimizin kurucusu Yüce Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün izinden yürümeye devam edecektir. Aynı değerlerle MEF Çatısı altında daha nice 25 yıllara…"