SÖZCÜ EĞİTİM

Bilimin aydınlığında köy emekçisinin kurtuluş destanı olan Köy Enstitüleri, 17 Nisan 1940'da hayata geçirilmişti. Köy Enstitüleri'nin kuruluşunun 76. Yıldönümü, Kadıköy Belediyesi'nin düzenlediği bir dizi etkinlikle de kutlanacak. Yarın başlayacak olan etkinlikler 20 Nisan'da sona erecek.

Bu yıl, Köy Enstitüleri'nin kuruluşunun 76. Yıldönümü. Kadıköy Belediyesi de Köy Enstitüleri'nin kuruluşunun 76. Yıldönümünü bir dizi etkinlikle kutlayacak.


Tamamen Türkiye'ye özgü bir eğitim ve aydınlanma projesi olan Köy Enstitüleri, şehirlerden uzak ancak tren yollarına yakın tarıma elverişli 21 bölgede köy ilkokullarına öğretmen yetiştirmek üzere 17 Nisan 1940'da açılmıştı. Öğretmenler köylülere hem örgün eğitim verecek, okuma yazma ve temel bilgileri kazandıracak hem de modern ve ilmi tarım tekniklerini öğretecekti. Öğretmenler gittiği yörelerde bilinmeyen tarım türlerini de köylülere öğretecekti.

Kapatıldığı 1954 yılına kadar Köy Enstitülerinde 1.308 kadın ve 15.943 erkek toplam 17.251 köy öğretmeni yetişmişti.  Köy Enstitülerinin 1946-54 arasında yozlaştırılıp kapatılmasıyla yarım kalmış olan bu uygulama, enstitüleriyle ilişkililer ve mezunlarınca yazılarak, anlatılarak yurtta ve dünyada tanıtılıyor.

Bu yıl, Köy Enstitüleri'nin kuruluşunun 76. Yıldönümü. İstanbul Kadıköy Belediyesi, Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 76. yılını film gösterimi ve söyleşilerle kutluyor. 
15 Nisan'da başlayacak olan etkinlikler 20 Nisan'da sona erecek. Sergi, panel ve film gösterimleri Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi'nde, Söyleşi etkinliği de Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi'nde gerçekleşecek.

KÖY ENSTİTÜLERİNE DAİR BELGELER BU SERGİDE!

Etkinlik kapsamında Barış Manço Kültür Merkezi’nde “ Belgeleri ile Köy Enstitüleri Sergisi” açılacak. 16 Nisan saat 15:00’de açılacak sergide Köy Enstitülerine dair belgeler yer alıyor. Sergi 22 Nisan Cuma gününe kadar görülebilecek.

"ÖĞRETMEN YETİŞTİRME DÜZENİMİZ" PANELDE KONUŞULACAK

Barış Manço Kültür Merkezi’nde 17 Nisan Pazar Saat 17.00'de ise Dünden Yarın’a Öğretmen Yetiştirme Düzenimiz isimli bir panel gerçekleşecek. Panelde Rıfat Okçabol ve İsa Eşme ile Osmanlıda öğretmen yetiştirme sistemi, Cumhuriyet döneminde arayışlar, öğretmen okulları, Eğitmen Kursları ve Köy Enstitüleri ve İlköğretmen okulları, eğitim enstitüleri, yüksek öğretmen okulları ve Gazi Eğitim Enstitüsü konuları konuşulacak. Panelin yönlendiricisi ise Köy Enstitüsü Mezunu öğretmen Mehmet Sazak.

 BARIŞ MANÇO KÜLTÜR MERKEZİ'NDE 3 GÜN SÜRECEK FİLM GÖSTERİMİ

Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi'nde 18-19 ve 20 Nisan’da ise film gösterimleri olacak. 18 Nisan 2016 (14:00) Yarım Kalan Mucize, 19 Nisan 2016 (14:00) Ülkeyi Kucaklayan Adam Tonguç

20 Nisan 2016 (14:00) Ham Meyveyi Kopardılar Dalından, 18 Nisan'daki gösterim ve ardından yapılacak sohbete Yönetmen Biket İlhan da katılacak. 20 Nisan gösterimine ise ODTÜ THBT adına Yener Aydın katılacak.

ÜNLÜ İSİMLER 'TOPRAĞIN ÇOCUKLARI'NI ANLATACAK

Köy Enstitüleri ile ilgili bir başka etkinlikte Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek. 16 Nisan Cumartesi günü saat 17.00’de gerçekleşecek 'Toprağın Çocukları' adlı etkinlikte konuşmacılar, ünlü oyuncu ve yapımcı Erkan Can ile yönetmen Ali Adnan Özgür olacak. Katılımın ücretsiz olduğu etkinlik, CKM B Salonu’nda yapılacak.