Ayla ÖZDEMİR / ayla@sozcu.com.tr

Ümran Aygen İlkokulu, Kütahya merkezde bulunan 21 derslikli 17 şubeli bir ilkokul. Bu okulda kitaplarla öğrenciler arasında köprü olacak bir proje başlatıldı. Amaç, Türkiye'nin dört bir yanında kütüphanesiz okul kalmaması...


Kütahya'daki Ümran Aygen İlkokulu kütüphanesiz okul kalmasın diye kitaplarla öğrenciler arasında köprü kurdu. Başlattıkları proje şimdiden 60 ilde 150 okula ulaştı.


Türkiye’de ilk kez 1964’te, Kasım ayının son haftası kutlanan Kütüphane Haftası, Türk Kütüphaneciler Derneği kararıyla 1971’den bu yana her Mart ayının son Pazartesi günü başlayan hafta kutlanıyor. Bu yıl 28 Mart – 03 Nisan 2016 tarihleri arasında 52.si kutlanacak.

Kütahya'daki Ümran Aygen İlkokulu da kütüphanesiz okul kalmasın diye kitaplarla öğrenciler arasında köprü kurdu. Başlattıkları proje şimdiden 60 ilde 150 okula ulaştı.



"ÇOCUKLARIN PENCERELERİNDE BİRLİKTE IŞIK OLALIM"


Mart 2013'ten beri okulun müdür yardımcılığı görevini yürüten Ramazan Akman, "Gönülden gönüle elden ele kitaplarımız" ismini verdiği ve öncüsü olduğu projeye yönelik şunları söyledi:

Proje kapsamında topladığımız kitaplarla Aralık 2015'ten bu yana 60 ilde 150 okula ulaştık. Geçen sene bütün kitaplarımı Vahid Paşa İl Halk Kütüphanesi'ne bağışladım. İl Turizm Müdürü tarafından Kütüphaneler Haftasında ödül de aldım. Bu projeyi başlatmamda da duyarlı bir öğrencimiz etkili oldu. Geçen sene birinci sınıflardan bir kız çocuğu yanıma gelerek "öğretmenim beslenmemi evde unutmuşum" dedi. Tabağımdaki kurabiyelerden uzattım. Dışarıda oyun oynayan diğer arkadaşlarını gördü ve şunu söyledi: "Öğretmenim arkadaşlarım yemeden ben doymam ki!" Bu söz beni çok etkiledi. Bu olaydan sonra Türkiye'nin her tarafındaki çocukların hayatlarına nasıl küçük dokunuş yapabilirim dedim ve bu bağış olayı aklıma geldi.

Kitapların çoğunu başka okullardan başka illerden temin edip gönderdim ama duyanlar vasıtasıyla Samsun'dan, Sakarya'dan, Maraş'tan, Kayseri'den "Siz uygun yerlere ulaştırın" diye kitaplar da geldi. Biz Türkiye çapında köprü olmaya başladık. Hedefim 100 okuldu ama projemiz Türkiye çapında yankı bulunca hedef koymuyorum artık. Çünkü ne kadar okul veya öğrenciye ulaşırsak o kadar mutlu olacağız. Kitap bağışıyla öğrencilerde muhteşem bir paylaşma bilinci oluştu. Yeni aldığı tokasını dahi kitapların arasına koyarak gönderiyorlar. Haritada yerini bulamadığı illerde gönderdikleri kitaplar okunuyor, onlara teşekkür ediliyor ve bu onları çok mutlu ediyor. Kitapların ulaştığı çocukların sevincini görünce birçok öğrenci ve velimiz ağladı mutluluktan. Çocukların pencerelerinde ışık olmak isteyen herkesi projemize destek vermeye çağırıyorum."