Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu, 2016-2017 ders yılından başlamak üzere ortaöğretimde okutulacak ‘Tarih Dersi Öğretim Programı’nı taslak olarak yayınladı. ‘Mustafa Kemal Atatürk’ün isminin geçmediği taslağa tepkiler gelmeye devam ediyor.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) lise kademesinde tüm sınıflar için hazırladığı taslak Tarih Dersi Öğretim Programı Meclis'e de taşındı. CHP'li Tanal Bakan Avcı tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi.

[caption id="attachment_1181845" align="alignnone" width="670"] MEB'in 'Atatürk'süz Tarih dersi Meclis'e taşındı. CHP’li Tanal, Bakan Avcı'ya sordu: "Adında ‘Milli’ olan Bakanlık Atatürk’ü kaldırmaya mı çalışıyor?"[/caption]

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, MEB'in büyük tepkilere neden olan taslak programını Meclis'e taşıdı.

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu, 2016-2017 ders yılından başlamak üzere ortaöğretimde okutulacak ‘Tarih Dersi Öğretim Programı’nı taslak olarak yayınladı. Hazırlanan taslak programın içerisinde Atatürk’ten, Kurtuluş Savaşı’ndan, Cumhuriyet Devriminden bahsedilmiyor.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, konuyu Meclis'e taşıyarak Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi verdi.

CHP'li Tanal, Bakan Avcı'ya "Birçok Batı ve doğu ülkelerinde dahi Atatürk’ten övgüyle bahsedilip müfredatlarda anlatılırken Atatürk’ün kendi kurduğu ülkede anlatılmaması konuya siyasi olarak bakıldığının göstergesi değil midir?" diye sordu.

CHP’li Tanal'ın, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde şu ifadelere yer verildi:

"ADINDA ‘MİLLİ’ OLAN BAKANLIK ATATÜRK'Ü KALDIRMAYA MI ÇALIŞIYOR?"

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu, 2016-2017 ders yılından başlamak üzere ortaöğretimde okutulacak Tarih Dersi Öğretim Programı’nı taslak olarak yayınlamıştır.

Taslak programın içerisinde Atatürk’ten, Kurtuluş Savaşı’ndan, Cumhuriyet Devriminden bahsedilmediği gibi, incelendiğinde Osmanlı Devletinin, iktidarın siyasal yapısı doğrultusunda anlatıldığı ortaya çıkmıştır.

Bu bağlamda;

1 – Adında “Milli” olan bakanlığınız hangi gerekçelerle, Türk tarihinin en önemli dönemini anlatmama kararı almıştır?

2 – Bilim Felsefesi, Avrupa tarihi, Coğrafi Keşifler, Reform, Rönesans, Aydınlanma Çağı, Fransız Devrimi gibi önemli dönemler hangi ölçülerde bahsi geçen programda yer almaktadır?

3 – Birçok Batı ve doğu ülkelerinde dahi Atatürk’ten övgüyle bahsedilip müfredatlarda anlatılırken Atatürk’ün kendi kurduğu ülkede anlatılmaması konuya siyasi olarak bakıldığının göstergesi değil midir?

4 - Timur Devleti, Cengiz İmparatorluğu, Roma ve Bizans İmparatorlukları, Anadolu ve Mezopotamya Uygarlıklarına neden yer verilmemiştir? Anadolu gibi uygarlık tarihi açısından Dünya’da önemli yer tutan bir coğrafyada bunlar neden görmezden gelinmiştir?