odtü-kkk

ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin araziye kurulan en büyük ikinci Güneş Enerjisi Santrali’ni (GES) KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın da katıldığı bir törenle açıldı. Üniversitenin ihtiyacı olan elektrik enerjisinin yüzde 20’sini karşılayacak olan santral sayesinde hem yenilenebilir enerji üretimi sağlanacağı hem de elektrik harcamalarından tasarruf edileceği belirtildi
 
KIBRIS AVRUPA’DA GÜNEŞ ENERJİSİNİ EN ÇOK ALAN İKİNCİ BÖLGE
 
KKTC’nin Avrupa’da Güney İspanya’dan sonra güneş ışınlarını en çok alan bölge olması, “Yeşil Kampus” olma yolunda önemli adımlar atan ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusunu GES kurma konusunda cesaretlendirdi. Yenilenebilir enerji kaynaklarını en verimli şekilde kullanmak, bu alanda araştırmalar yapmak ve farkındalık yaratmak amacıyla kurulan GES, 1000 kW kapasitesiyle KKTC’de araziye kurulan en büyük ikinci santral olma özelliğine sahip.

 odtü_kkk
 
Törende konuşma yapan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, fosil yakıtlara olan bağımlılığın azaltılarak yenilenebilir enerji kaynaklarının daha yoğun kullanılması gerektiğini belirtti. Bunun için de tüm dünyanın birlikte hareket etmesi gerektiğini söyleyen Akıncı sözlerine şöyle devam etti: “Yeraltındaki enerji kaynakları bir gün tükenecek. Ancak bizim elimizde güneş ve rüzgar gibi bütün yıl boyunca verimli bir şekilde kullanabileceğimiz kaynaklar var. Bunları en verimli şekilde kullanarak hem fosil yakıtlara olan bağımlılığımızı azaltır hem de çocuklarımıza ve torunlarımıza daha yaşanabilir bir dünya bırakabiliriz” dedi.

ENERJİDE GELECEK YENİLENEBİLİR KAYNAKLAR
 
Yrd. Doç. Dr. Onur Taylan yaptığı açıklamada GES kapsamında kullanılan panel alanının yaklaşık 6.400 metrekare olduğunu ve toplam kurulum alanının da yaklaşık iki futbol sahasına denk geldiğini belirtti. Ayrıca “Kurulan GES’ten üretilecek yıllık enerji, 4 kişilik yaklaşık 540 evin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek miktarda. Bu üretim sayesinde yıllık yaklaşık 1 milyon kilogram karbondioksitin atmosfere salınmasının önüne geçeceğiz. Bu miktardaki karbondioksiti doğadan kaldırmak için 52.700 yetişkin ağaca ihtiyaç var.” diyerek yapılan yatırımın sürdürülebilirlik konusunda önemli bir adım olduğunu ve bunun devamında Kampustaki tüm ampulleri LED’e çevirerek enerjiyi daha tasarruflu kullanacaklarını söyledi.

“YENİLENEBİLİR ENERJİ KONUSUNDA ÖRNEK OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ.”
 
AB ülkelerinin hedefinin en az yüzde 20 yenilenebilir enerji olduğunu söyleyen Doç. Dr. Murat Fahrioğlu bunun KKTC’de yüzde 10 olduğunu ifade etti ve ekledi: “Aslında güneş zengini bir ülke olarak bu oran daha yüksek olmalı. Dünya genelinde ada ülkeleri kendilerinden çok daha büyük şebekelere bağlanarak kendi şebekelerinin sağlığını artırabiliyor ve ülkelerindeki yenilenebilir enerji oranını üst düzeylere taşıyabiliyorlar.
 
Örneğin Norveç, Avrupa şebekesine bağlı olduğu için belirli zamanlarda elektrik enerjisi ihtiyacının tamamını rüzgardan üretebiliyor ve artanı da Avrupa’ya satıyor.”
 
Türkiye’nin de elektrik üretim gücünün yüzde 40’ının dumansız olduğunu belirten Doç. Dr. Fahrioğlu KKTC’nin de Türkiye gibi büyük bir şebekeye bağlanmasının sisteme katabileceği yenilenebilir enerji miktarını artıracağını söyledi. Akademik dünyanın yenilenebilir enerji konusunda bu tür projeler geliştirerek örnek olması gerektiğine inandığını söyleyen Prof. Dr. Turgut Tümer, “ODTÜ Kıbrıs Yeşil Kampus alanında ilham verici çözümler üretmeye devam edecek. Bu güneş enerjisi santrali yoluyla yenilenebilir enerji konusundaki akademik çalışmalarımızı ve araştırmalarımızı da geliştirme şansına sahip olacağız.” dedi.