Murat AYDIN

Türkiye’de yaşanan terör olayları eğitimi de olumsuz etkilemeye başladı. Güneydoğu illerinin bir çok yerinde eğitime ara verilmek zorunda kalırken olayların yansımaları üniversitelere sıçradı.

ODTÜ ülkemizin en özgürlükçü ve en başarılı üniversitelerinden ama öyle bir algı yaratılıyor ki, ODTÜ’de ibadet yasak, ibadet yaparsan saldırıya uğrarsın!


Terör olaylarının yansımasının üniversitelere sıçraması ciddi tehlike arz ediyor. Bunun için okulların güvenliği konusunda ciddi tedbirlerin alınması gerekir.

Öncelikle eğitim için zor şartlarda üniversitelere girip geleceklerini şekillendirmek isteyen gençliğe sesleniyorum… Siz siz olun başkalarının gazına gelip eğitim yuvalarınızı terörün merkezi haline getirmeyin. Okullarınıza sahip çıkın. Birbirinizle kavga etmeyin. Birbirinizin fikirlerine saygılı olun. Okullarınızda provokatör eylem yapmak isteyen terör odaklı kişiler olacaktır. Onlara dikkat edin. Bunlar kimlikleri gereği öğrenci olduğu gibi değişik istihbarat birimlerinin kullandığı kişilerde olabilir. Dikkat edin... sorunları kavga yerine konuşarak çözmeye çalışın. Konuşarak çözülemeyecek hiç bir sorun yoktur. Yeter ki her noktada birbirimize karşı saygılı olalım.

BAKIN ODTÜ’DE YAŞANANLARA…


Namaz kılan öğrencilere karşı yapılan bir girişimden söz ediliyor. Ben şunu söylüyorum, kendini bilen sosyal demokrasiye ve insan haklarına inanan hiç kimse ibadetini yapan bir kişiye saldırmaz. Ama birilerinin arada bir olay yaratma ve o okulu eline geçirme gibi bir fikri var ise değişik senaryolar ortaya konulabilir.

Toplumda siyasi yapılar, Sivil Toplum Kuruluşları, öğrenci gurupları v.s. istihbarat kurumlarının hedefindedir. Bazıları ise kullanılmak için direk istihbarat kurumlarının organize ettiği yapılardır. İnsanlarımızın bunları bilmesi mümkün değildir. Fikirleriyle var olduğunu savunduğunuz bir yapının yaşadığımız toplumun kötülüğü üzerine veya ülkeyi elde tutmak isteyen iktidar sahiplerinin kurduğu yapılar olduğunu sonradan anlarsınız.

Bu yapılar, öyle eylemlere imza atar ki kendilerini haklı çıkarma ve varlıklarını sürdürebilmek için karşı taraf üzerinde kötü algılar oluştururlar.

ODTÜ’de bir olay yaşanıyor. Gündeme gelen ne? ODTÜ’de inançlı gençlerin ibadetleri… Öyle bir algı yaratılıyor ki, ODTÜ’de ibadet yasak. İbadet yaparsanız saldırıya uğrarsınız.

Böyle bir şey yok. ODTÜ gerçekten ülkemizin en özgürlükçü ve başarılı üniversitelerinden biri. Keşke tüm üniversitelerimiz ODTÜ seviyesine ulaşabilse... Uluslararası eğitim kurumları arasında ülkemizi ODTÜ seviyesinde temsil edebilse…

Ama böyle bir olayın arkasından yapılan konuşmalar çok düşündürücü değil mi.

Öncelikle bu ülkenin Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, konuya girip bakın ne diyor:

"Utanmak yok, sıkılmak yok. ODTÜ'de namaz kılan gençlerin üzerine saldırıyorlar. Yönetici kadrolar lafa geldiği zaman 'Özgürlükçüyüz' diyorlar. Ellerine geçirdikleri bir dokunulmazlık zırhını aleyhte kullanma gayreti içine giriyorlar "

Buradan anlaşılıyor ki, Cumhurbaşkanı ‘Dokunulmazlık zırhı’ olunca nasıl kullanıldığını çok iyi biliyor(!)

Yine AKP Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün ODTÜ ile ilgili açıklama yaparken gülünç duruma düşüyor. Üstün, “Oraya sadece elit, tuzu  kuru, kaymak tabakanın çocukları gelmiş, böyle bir kültür oluşmuş” diyor. Bu ülkeyi yöneten iktidar partisinin yöneticisi Üstün, ODTÜ’ye girişlerin ÖSYM sınavı ile olduğunu bilmiyor galiba. Şu doğru, ODTÜ’de fikri, dili, dini ne olursa olsun Türkiye’ni en zeki çocukları okuyor. Çünkü ODTÜ’ye girebilmek için en yüksek puanları almanız gerekiyor. Burada ülkenin her noktasından sınavla girip okuyan öğrenciler var. Buna nasıl olur da ‘Kaymak tabaka’ yakıştırmasını yaparsınız.

Üniversite gençliği farklı da düşünse kendisini geleceğe hazırlayan Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığına karşı bir hareket içinde bulunmaz. Onun için kavga gürültü yerine kendinizi ilme ve bilime verip kendi geleceğinizi kurtarırken Türkiye’nin de gelişmiş ülkeler arasında var olmasına katkı sağlayın.