YÖK'ün 1 Eylül önceside doktorasını tamamlayan ÖYP araştırma görevlilerinin eski kadrolarına geri alınacağını açıklamasının ardından, ÖGESEN'den konuyla ilgili bir açıklama geldi.

Öğretim Elemanları Sendikası (ÖGESEN) Genel Başkanı Vahdet Özkoçak imzalı açıklamada, “Bilindiği gibi 674 sayılı KHK’nın 49. Maddesi ile ÖYP (Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı) araştırma görevlilerinin kadro statüleri geçici statüye alınmış ve doktorasını bitirmiş veya bitirecek olan akademisyenler işsizlik ile karşı karşıya kalmışlardı. Ancak KHK yayımlanmadan önce doktorasını başarı ile tamamlayan ÖYP Araştırma Görevlileri hakkında 'ÖYP Araştırma Görevlisi' tanımının hukuki olarak kullanılamayacağı ve onları kapsamayacağı yönündeki YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Hasan Mandal imzalı yazı tüm Devlet Üniversitelerine bugün itibari ile ulaşmış olup gerekli işlemler tahsis edilmeye başlanmıştır” denildi.

İLGİLİ HABERYÖK'ten ÖYP'liler için kalıcı kadro değişikliği...YÖK'ten ÖYP'liler için kalıcı kadro değişikliği...


Açıklama şöyle devam etti: “Kurulduğu günden beri Hem Devlet Personel Başkanlığı hem de Maliye Bakanlığı tarafından da 33/a norm kadrosu olarak yayımlanan ÖYP Araştırma Görevlisi kadrolarının bu sıkıntılardan geçmesinin sorumlusu maalesef kurucusu olan YÖK olmuştur. İlgili kanunun görüşülmesi sırasında yasama tarafından bu sorun giderilecek iken, KHK’lardan sorumlu Başbakan Yardımcısı Sayın Nurettin Canikli’nin eksik ve yanlış bilgilendirilmesi neticesinde maalesef 10 Kasım günü TBMM Genel Kurulu’nda ilgili madde yasalaşmıştır. Ancak CHP Bursa Milletvekili Sayın Dr. Ceyhun İrgil tarafından Nurettin Canikli’den alınan 'Diğer KHK’da terör ile ilgisi bulunmayanlar daimi statüye tekrar geçecektir' sözünün yerine getirilmesini beklemekteyiz. Hem Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem de Sayın Başbakan Binali Yıldırım’ın belirttiği üzere OHAL KHK’ları terör ile ilgili durumları kapsamaktadır. ÖYP düzenlemesinin terör ile yakından uzaktan alakası olmayan ve toptancı yaklaşım sergilenen bir düzenleme olduğu aşikârdır. Bilindiği gibi 677 sayılı KHK hariç ihraç edilen Araştırma Görevlilerinin içerisinde ÖYP’li araştırma görevlisi sayısı 154 olmuştur. Bu tüm ÖYP’li Araştırma Görevlilerinin yüzde 1.25’ine denk gelmektedir. 677 Sayılı KHK ile ihraç edilen araştırma görevlilerinin içerisinde ise yalnızca 5 ÖYP’li araştırma görevlisi bulunmakta toplam sayı ise 159 olmaktadır. Bu, başlarda algılandığı gibi FETÖ’nün ÖYP sistemine sızdığı vb. gibi bir durumun söz konusu olmadığının ve toptancı yaklaşımın yanlış olduğunun en büyük kanıtıdır. Zaten YÖK Başkanı Yekta Saraç da ÖYP konusunun terör ile bağlantısı olmadığını basına verdiği röportajlarda teyit etmiştir. Düzenlemenin yapıldığı 1 Eylül’den günümüze kadar yüzlerce farklı mağduriyet yaşanmış ve yaşanmaya devam etmektedir. Özellikle doktorasını bitirmek üzere olan birçok genç öğretim elemanı bir gecede işsizlik ile karşı karşıya kalmıştır. Her geçen gün mağduriyet yaşanma ihtimali artmakta ve süre daralmaktadır. Önümüzdeki günlerde Milli Eğitim Bakanlığı görüşmeleri yapılırken ÖYP Araştırma Görevlilerine müjdeli haber verilmesini bekliyor, devletimize güveniyor, herkesin destek verdiği çözüme sıradaki ilk KHK ile son verileceğini ve ÖYP Araştırma Görevlilerinin yüzde 98,75’inin kazanılmış hakkının iade edileceğini umut ediyoruz.”