Eğitim gibi ülkenin geleceğini ilgilendiren, geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimizi yetiştirecek olan eğitim kurumlarımız ve eğitmenlerimizle ilgili gelinen noktaya bakın...

ogretmen

Murat AYDIN / SÖZCÜ

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı açıklıyor; Türkiye'de 66 bin 574 öğretmen açığı var.
Ne kadar güzel demek ki bu açığı Bakan Nabi Avcı biliyor. Bazıları 'Bakan bu işlerden anlamaz' dese de Avcı, açığı açıkladı.

Açık ortada, ama atama bekleyen 250-300 bin öğretmen var. Bunlar neden atanmıyor? Öğretmen açığı eğitim açısından son derece olumsuzluklar yaratabilecek bir durumdur. Bir tarafta atama bekleyen o kadar öğretmen var, bir taraftan açık... Buna anlam vermek mümkün değil.
Tabi bir de öğretmenlik eğitimi alıp almadığı bile tartışılabilen yaklaşık 74 bin ücretli de devletten maaş alıyor.

Peki burada ne yapılmalı? Öncelikle, formasyonu olmayan 74 bin öğretmeni bir tarafa alıp, açık 66 bin açık kadroyu da ekleyerek 140 bin öğretmen ataması yapılabilir. Böylece atama bekleyen öğretmenlerin yarısı iş sahibi olur. İşin mantığı da bunu gösteriyor. Ancak neden bu kadar atama bekleyen öğretmen varken, ücretli öğretmen atamalarına gidilir bunu anlamak da mümkün değil.
Ama neden böyle oluyor... AKP iktidarı ne yazık ki, devletin tüm kademelerinde parti listesine giremeyen kimseyi atamıyor. Yani bir işsiz KPSS'den 90'ın üzerinde puan almış olsa bile AKP teşkilatlarından ilgili kurumların eleman listesine giremeyince atanması çok mümkün görülmüyor. Bu tip şikayetler çok geliyor.

Öğretmenlikte de böyle olmalı ki, formasyon almış, öğretmenliği hak etmiş kişileri atama yerine ücretli atama daha keyfi olabiliyor. AKP teşkilatlarından aldığınız bir kartla Milli Eğitim Müdürlüklerine gittiğinizde olan açık kadroya çok rahatlıkla atanabiliyorsunuz.
Yani inisiyatif siyasilerin elinde...

Böylece okullarda kadrolaşmanın yolu açılıyor iktidar partileri için.
Eğitim gibi ülkenin geleceğini ilgilendiren, geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimizi yetiştirecek olan eğitim kurumlarımız ve eğitmenlerimizle ilgili gelinen noktaya bakın...
Sayın Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, eğer "iyi bir eğitim, iyi bir gelecek" diyorsanız, öncelikle öğretmen yetiştirme, öğretmen atama gibi eğitimin temel sorunlarını çözecek adımları ivedilikle atın.

Bu iktidar yeni bir iktidar değil... Türkiye'yi tek başına yaklaşık 15 yıl yöneten iktidarın, özellikle temel sorunlarla ilgili söyleyeceği hiçbir bahanesi yoktur, olamaz da.
Bugün terör olaylarında olduğu gibi...

Terör bu duruma gelmişse, bunun vebali iktidarın başında olanlardan başka kimin olabilir... Bugün eğitimde hala düşe kalka gidiyorsak, hala beyin göçünü önleyemeyip, bilimsel alanlarda kendi icadımız olan birşeyler üretip ortaya koyamıyorsak bunun vebali ve başarısızlığı yine iktidarlara aittir.

Bugün çok sayıda Türk bilim adamı yabancı devletlerin himayesinde önemli projelere imza atıyor. Ama biz, hala öğretmen atamalarıyla uğraşıyoruz...

Artık geçelim bunları...