Murat AYDIN / SÖZCÜ

Eğitim-öğretim için en önemli nokta iyi bir öğretmen... Türkiye’de öğretmenlik ne kadar önemli olsa da yetiştirme anlamında sıradan bir meslekten öteye gidememişti. Öğretmen okullarının kapatılmasından sonra meslek edinme açısından iyice sıradanlaşan öğretmenlik için YÖK nihayet yeni çalışmalar yapılacağını açıkladı. Geçen yıl tıp fakülteleri ve hukuk fakültelerine taban puan uygulaması getirildiğinde, bu uygulamanın öncelikle eğitim fakülteleri için yapılması gerektiğine dikkat çekmiştim.

Belki tekrar gibi olacak, ama geçmiş yazılarımızı kaçırmış olan okurların da dikkatini çekmek için yine hatırlatmak istiyorum. Bir ülkenin gelişmesi ve kalkınması için insan gücüne, bu insan gücünü yetiştirmek için ise öğretmenlere ihtiyaç vardır.



Öğretmen sadece bilgisiyle değil kişiliği ile de çok önemlidir. Bilgisi gibi aynı zamanda iyi bir iletişim uzmanı olması da gerekir. Çocukların her halinden anlaması ve onlarla iyi iletişim kurması gerekir. Öğretmen kişiliği ile birlikte iyi bir rol modeldir. Bu nedenle öğretmen yetiştirmek için sadece taban puan da yeterli olmayacaktır. İyi bir öğretmen için her şeyin düşünülmesi ve buna göre bir altyapı ile öğretmen yetiştirilmesi gerekir.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, bazı konularda önemli çalışmalar yapmıyor değil. Ancak, Türkiye’de her alanda olduğu gibi siyaset eğitim-öğretimde de etkili... Sonuçta eğitim ana kucağından üniversiteye kadar bir bütünlük çerçevesinde ele alınmalı.



★★★

Öğretmenden bahsederken öğrencileri de unutmayalım. Önümüzdeki hafta TEOG ikinci basamak sınavı var. Çocuklar her zaman olduğu gibi sınav stresi içinde... Çünkü gelecekleri bu sınavlara bağlı. Öyle bir psikoloji ile bu noktaya geliyor ki gencecik beyinler, sınavlardaki başarısızlık düşüncesi onları ruhen bitiriyor. Çocukları bu psikolojiden kurtarmak lazım. Bu konuda öğretmen ve ebeveynlere büyük görev düşüyor. Anne babalar çocuklara bu sınavların hayatları için önemli olduğunu, ancak istedikleri puanı tutturamamaları durumunda yine yaşamın devam edeceğini iyi bir dille anlatmalı...

Sınav öncesi stresi bırakıp uykunuza dikkat edin... Uykusunu iyi alanlar sınavda da-
ha başarılı olacaktır. Şimdiden başarılar...