Yarıyıl tatilini tamamlamaya hazırlanan yaklaşık 17 milyon öğrenci için dersler 8 Şubat, Pazartesi kaldığı yerden devam edecek.


[caption id="attachment_1079241" align="alignnone" width="670"] İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hakan Yıldız, "okula yeniden 'Merhaba'ya aile desteği şart" diyor.[/caption]

“Tatil duygusunun verdiği bir hevesle derslerden kısa süreliğine kopukluk yaşayan çocuklar ve gençler tekrar ders maratonuna girişte uyum problemleri yaşayabilirler. Ebeveynler bu süreçte çocuklarını hazırlayıcı ve destekleyici olmalıdır” dedi.



Anne babaların yeni döneme fazla anlam yüklememesi, beklentilerini çocuğun kaygı derecesini yükseltecek oranda sıralamaması gerektiğini vurgulayan Yıldız, ebeveynlerin çocuklara güven verecek cümleleri kurmalarını önerdi. Ailelerin çocuklarının her zaman yanında olduklarını hissettirmelerinin yararlı olacağını bildiren Yıldız, “Bu dönemde özellikle küçük yaş gruplarında okula gitmek istemeyen çocuklarla karşılaşmak da mümkündür. Aileler bu tür durumlarda ‘okulun başlıyor ve sen hala hazır değilsin’ türünden sözlerle kendi stres ve kaygılarını çocuğa yansıtmamalı. Öğrencilere, okula gitmeyi tehdit edici bir durum olarak göstermemeliler. Bunun yerine okulların açılmasına birkaç gün kala ara ara alıştırma maksatlı hatırlatmalar yapılmalı” diye konuştu.



"DOĞRU İLETİŞİM, MOTİVASYONLU ÇOCUK"

Aileleri çocuklarının okul hazırlığı için birlikte işe koyulmasını tavsiye eden Yıldız, şunları söyledi:

“Çocuğun çalışma masası beraber düzenlenmeli, onu istekli hale getirip motivasyonunu artıracak okul ve yeni dönem planları yapılmalıdır. İlk dönem sonunda çocuğun karnesinde zayıf notları da olabilir. Notunun zayıf olması çocuğun genel anlamda okula karşı tutumlarında olumsuz duygular beslemesine neden olabilir. Bu tür durumlara ani olumsuz tepkiler vererek çocukta okula karşı korku duygusu oluşturmak zaten yaşadığı başarısızlık duygusunun iyice tetiklenmesine neden olur.

Zayıf derslerini başarmasında ona yardım edici, doğru iletişim kuran, ona özgüven veren anne-baba tutumu yeni dönemin daha verimli geçmesine yardımcı olacaktır.”