CHP'li Sertel, İzmir’deki okullarda 2016 yılının ilk dört ayında çocuklara yönelik 15 cinsel istismar vakası yaşandığının ortaya çıkmasından hareketle Türkiye genelinde okullarda son 3 yılda kaç cinsel istismar olayının gerçekleştiğini Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’ya sordu. Verdiği soru önergesinde köy okullarına da değinen Sertel, köy okullarının kapatılmasıyla öğrencilerin şehirlerdeki yurtlara mahkum edilmek istendiğini vurguladı.


CHP'li Sertel, okullardaki cinsel istismarı Meclis’e taşıdı. Bakan Avcı’ya okullarda son 3 yılda kaç cinsel istismar olayının yaşandığını sordu.


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın yazılı olarak cevaplaması istemiyle Meclis’e soru önergesi verdi. Sertel, Bakan Avcı’nın bu sorulara vereceği cevaplar sayesinde halkın kafasındaki soru işaretlerinin büyük ölçüde giderilebileceğini söyledi.

Köy okullarının kapatılmasıyla öğrencilerin şehirlerdeki yurtlara mahkum edilmek istendiğini de vurgulayan 
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, verdiği önergede şunlara değindi:

“İzmir merkezli 9 Eylül Gazetesi’nin haberine göre İzmir’deki okullarda 2016 yılının ilk dört ayında çocuklara yönelik 15 cinsel istismar vakası yaşandığı ortaya çıktı. İstismarların 8’i ilköğretim, 7’si ise ortaöğretim okullarında yaşandığı ifade ediliyor. Resmi rakamlara göre İzmir’de sadece bu yılın ilk dört ayında 15 öğretmen hakkında çocuklara cinsel istismar suçlamasıyla işlem yapıldığı belirtiliyor. Yine resmi kayıtlara göre bu öğretmenlerden 8’inin ilköğretim okullarında görev yaptığı, yedisinin ise ortaöğretim okullarında ders verdiği belirtiliyor. Türk Eğitim-Sen İzmir Şubesi yetkililerine göre çocuklara cinsel istismarda bulunan öğretmenlerin sayısının bu rakamların çok çok üstünde olduğu iddia ediliyor.”

"KÖY OKULLARI KAPATILARAK ÖĞRENCİLER O YURTLARA MAHKUM EDİLDİ"

Karaman Ensar Vakfı ve Karaman İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği (KAİMDER) yurtlarında kalan öğrencilere yönelik cinsel istismar skandalı sonrası gözlerin tüm eğitim kurumlarına çevrildiğine işaret eden Atila Sertel, Bakan Avcı’nın bu sorulara vereceği cevaplar sayesinde halkın kafasındaki soru işaretlerinin büyük ölçüde giderilebileceğini söyledi.

Verdiği soru önergesinde kapatılan köy okullarına da değinen Atila Sertel, köy okullarının kapatılmasıyla öğrencilerin şehirlerdeki yurtlara mahkum edilmek istendiğini vurguladı. Sertel, “2002 yılından bu yana Türkiye genelinde kaç köy okulu kapatılmıştır? Köy okullarının kapatılması nedeniyle kaç öğrenci taşımalı eğitimden yararlanmaya başlamıştır? Yine köy okullarının kapatılması nedeniyle kaç öğrenci şehirdeki okullarda öğrenim görmek ve ailelerinden uzakta yurtlarda kalmak zorunda bırakılmıştır” dedi.

İŞTE O SORULAR:

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın cevaplaması istemiyle şu soruları yöneltti:

1- İzmir’deki okullarda 2016 yılının ilk 4 ayında 15 cinsel istismar vakasının yaşandığı doğru mudur? Doğru ise bu olaya karışan öğretmenler hakkında ne gibi işlem yapılmıştır?

2- Türkiye geneli son üç yılda ilköğretim, ortaokul ve lise dahil olmak üzere okullarımızda kaç adet cinsel istismar vakası yaşanmıştır? Cinsel istismar, taciz veya tecavüz nedeniyle kaç öğretmen hakkında işlem yapılmıştır? Bu öğretmenlerden kaçı görevinden uzaklaştırılmıştır?

3- Okullarda yaşanan cinsel istismar olayları istatiksel olarak hangi bölgede ve hangi okullarda (İmam Hatip, Düz Lise, Anadolu Lisesi vs.) daha çok görülmektedir? Yaşanan vakaların illere göre dağılımı nedir?

4- Üniversite hariç olmak üzere Türkiye genelinde kaç adet yurt vardır ve bu yurtlarda kaç öğrenci barınmaktadır? Bu yurtların ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere dağılımı nedir?

5- Çocuklara yönelik artan cinsel istismar vakalarının karşısında Bakanlığınız ne gibi tedbirler almıştır veya almayı planlamaktadır? Öğrenci, öğretmen ve aileleri cinsel istismara karşı bilgilendirmek adına herhangi bir eğitim programınız var mıdır?

6- Hükümetin ve bakanlığınızın en önemli projelerinden birinin cinsiyet temelli (kızlı erkekli ayrı okullarda) eğitim sistemine geçmeyi hedeflediği iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu sistemin ne zaman başlayacağına ilişkin öngörülen tarih nedir?

7- 2002 yılından bu yana Türkiye genelinde kaç köy okulu kapatılmıştır? Köy okullarının kapatılması nedeniyle kaç öğrenci taşımalı eğitimden yararlanmaya başlamıştır? Yine köy okullarının kapatılması nedeniyle kaç öğrenci şehirdeki okullarda öğrenim görmek ve ailelerinden uzakta yurtlarda kalmak zorunda bırakılmıştır?

8- Eğitimde taşımalı sistemine hangi yıl geçilmiştir? Bu sisteme geçmeden önceki yıl köylerde öğrenim gören öğrenci sayısı kaçtı? Sistem başladıktan sonra öğrenci sayısında nasıl bir değişim yaşandı?