Okuma azimleri ile gençlere taş çıkartıyor, "okumanın yaşı yok" dedirtiyorlar. Kimisinin 5 çocuğu var, kimisi ise torun sahibi. Yıllarca okuma yazma bilmedikleri için zorluk çeken ancak öğrenmeye fırsat bulamayan kadınlar, Ağrı Valiliği Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından açılan Aile Destek Merkezi'ndeki kursa gidiyor.

okuma_yazma

 Ağrı'da ilerlemiş yaşlarına rağmen okuma azmi ile dolu kadınlar, Aile Destek Merkezi'nde eğitim görüyor.

"EZİKLİĞİNİ YAŞADIM ONLAR YAŞAMASINLAR"


Eğitim gören kadınlar, gençlere mesaj vererek okuma yazma bilmeyenlerin bu fırsatı kaçırmamaları gerektiğini söylüyor. Kursta eğitim görenlerden biri olan 3 torun sahibi 60 yaşındaki Türkan Uzunay nine, okuma yazma bilmeyişinin kendisini zorladığını anlattı. Uzunay, "Okuma-yazma kursuna başladım. 2 haftadır uğraş veriyorum. 60 yaşındayım. Benden daha genç olup da okuma yazma bilmeyenler de bu kursa başlayıp eğitim almalılar. Ben okuyamadığımdan dolayı çok zorluk yaşadım ve eziklik hissettim." sözleri ile yaşadıklarını özetliyor adeta.

okuma_yazma_1

"HECELEYE HECELEYE HASTANEDEKİ İŞLERİMİ HALLETTİM"

Özellikle resmi kurumlara gittiğinde başkasından yardım istediği için problemler yaşadığını ve bu durumu kabullenemediğini vurgulayan 5 çocuk sahibi 35 yaşındaki Süphan Erdem, bunun için kursa başladığını belirtti.  Erdem, şunları söyledi:

"Heceleye heceleye okuyor olmama rağmen bu durum beni çok mutlu ediyor. Okuma, yazmam olmadığı için buraya başvurdum. Hem okuyup hem de yazmak istiyorum. Hocamızı çok seviyoruz Allah ondan razı olsun. Burada gördüğümüz eğitimle 11 harf öğrendik. Okuma, yazma bilmeyen herkesi buraya davet ediyorum gelip eğitim alsınlar. Öğrenmek ayıp değil öğrenmemek ayıptır. Geçtiğimiz günlerde eşimi doktora götürdüm tam manasıyla okuma yazma bilmememe rağmen heceleye heceleye, muayene olacağım doktoru belirledim, sıramı takip edebildim. Halbuki eskiden gittiğimde her bir şeyi insanlara soruyor zorlanıyordum ve açıkçası da çok zoruma gidiyordu. Heceleye heceleye okuyor olmama rağmen bu durum beni çok mutlu ediyor ve sevindiriyor. Allah bu kursu açandan ve emek verenlerden razı olsun."

okuma_yazma_3

"GENÇLERE GÖRE DAHA AZİMLİLER"

Kursta eğitim veren emekli öğretmen Yakup Apaslan, kadınların hayatlarında yaşadıkları zorlukların kendilerini daha çok okuma yazma öğrenmeye sevk ettiğini vurgulayarak şunları söyledi:

"Burada 5 aydır kurs veriyorum. 3. kursumuzdur okuma-yazma öğretiyoruz. Nasip olursa onlara da okuma yazmayı öğretiriz. Bu kursa hem gençler ve hem yaşlılar başvuruyor ama yaşı ilerlemiş yani 35-40 yaşlarındakiler daha azimli oluyor. Yaşlılarda daha önceki yıllarda ezikliği hissetmiştir, okuma yazma bilmediklerinden dolayı bazı haksızlıklara da uğramış olabiliyor. Bu nedenle yeni yeni okuma yazmaya başladılar. Bu şekilde eğitimimize devam ediyoruz."

'HİÇBİR ŞEY İÇİN GEÇ DEĞİLDİR'

Sosyal Yardımlaşma Vakfı İl Müdürü Aslan Kaya ise kurs hakkında şunları söyledi:

"Özellikle eğitim noktası üzerinde duruyoruz. Okuma yazma kursu; özellikle kadınlarımızın ve kızlarımızın okuma-yazma bilmemelerinin temelinde ailenin daha çok erkekleri kızlara göre önde tutan geleneksel ön yargıları, okulların birçok yerleşim yerinden uzak olması, ailenin kız çocuklarının uzak olan yerlere gitmelerini istememeleri ve kızların bir an önce evlenmesinin eğitimden daha önemli görmesi gibi sebepler bu durumu ortaya çıkarmıştır. Biz de bu eksikliği gidermek için aile destek merkezimizde eğitime çok ciddi önem veriyoruz. Ancak şunu bilmek lazım, hiçbir şey için geç değil, kursumuzda okumaya hevesli olup da okuyamayan ve bu hakları ellerinden alınmış kadınlarımız ve kızlarımız hem okuyup ve hem de yazarak kedilerine olan öz güvenlerini de bu kursumuzda kazanacaklardır. Geçen yıldan beri devam eden kursumuzda 3. etap kursumuz devam etmekte. Zamanı geldiğinde bu kursiyerlerimize de sertifikalarını vereceğiz."

"PROJENİN 3 AMACI VAR"

Aile Destek Merkezi'nin amaçlarından bahseden Aslan Kaya, şu bilgileri paylaştı:

"Aile Destek Merkezi'ni geçen yıl faaliyete geçirdik. Tamamıyla Ağrı Valiliği bünyesinde Sosyal Yardımlaşma Vakfı Genel Müdürlüğüne sunmuş olduğu projenin kabulü ile başlamış olduğu bir süreçtir. Projenin hayata geçmesi için Ağrı Valimiz Musa Işın ve eşi Tuba Işın hanımefendinin ciddi destek ve katkıları oldu ve Vali Yardımcımız Sedat İnci ise proje kapsamında hiçbir talebimizi geri çevirmeyip kabul etti kendilerine teşekkür ediyorum. Bu projemizin değişik amaçları vardır. Özellikle ben 3 amaç üzerinde duracağım. Bizim bu projemiz, Ağrı ilinde yaşayan, okuyamayan, boşanmış, ayrı yaşayan ve aile bağı zayıflamış kadın ve genç kızlarımıza beceri kurslarında eğitim verilerek gelecek hayatlarında kullanabilecekleri bir meslek sahibi olmalarını ayrıca kadınların ailenin önemini, evlilik müesseselerini, çocuk eğitim ve ergen psikoloji hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlayarak imkan verme amacı taşımaktadır. Bu proje ile kadınlarımız ve genç kızlarımız eğitilerek ileride kendilerini faydalı olabilecek bir mesleğe sahip olmaları da amaçlanmaktadır." CİHAN