Finlandiya ve İsveçli öğrenciler Oryantiring dersini açık alanda ülkeler arası yarışlarla yapıyor. Yarışlardan elde ettikleri puanlar ders notu olarak işleniyor.


Finlandiyalı ve İsveçli öğrenciler, Oryantiring dersini ülke ülke dolaşarak katıldıkları yarışlarda elde ettikleri puanlarla geçiyor.  FOTO: CİHAN


İskandinav ülkesi Finlandiya ve İsveç'te öğrenciler, harita, coğrafya ve yön bulmaları geliştirmek için Oryantiring'i (koşarak yöl bulma) seçmeli ders olarak seçiyor. Öğrenciler, dersin uygulamasını açık alanda koşarak yapıyor.

İsveçli Oryantiring öğretmeni Tomas Albinsson, İsveç'te öğrencilerin büyük çoğunluğunun seçmeli ders olarak Oryantiring'i seçtiğini söyledi. Öğrencilerin yıl içinde 5 ülkede Oryantiring yarışlarına katıldığını, bunlardan birinin de Türkiye olduğunu belirten Albinsson, "5 ülkede yarışlara katılan öğrenciler, yarışlar sonucunda ortalama elde ettikleri puanla derslerini geçiyor. Öğrenciler pratiklerini ülke ülke koşarak yapıyor." dedi.

"YARIŞLARDA ELDE ETTİKLERİ PUANLAR DERS NOTU OLARAK İŞLENİYOR"

Finlandiyalı oryantiring öğretmeni Beng Haglund da öğrencilerin uygulamalı dersi açık alanda ülkeler arası yarışlarla yaptıklarını söyledi. Finlandiyalı öğrencilerin, oryantiring dersini çok sevdiğini belirten Haglund, "Bu sene derslerimizi Almanya, Hollanda, Portekiz, Singapur ve Türkiye'de Antalya Manavgat'ta yaptık. Öğrencilerin buralarda yarışlarda elde ettiği puanlar ders notu olarak işleniyor." açıklamasında bulundu.

İsveç'te okuyan 14 yaşındaki Camilla Karlsson, annesinin de okullarında oryantiring dersi öğretmeni olduğunu, 4 yıl içinde annesi ile birlikte 22 ülkede koşarak sınıfını geçtiğini kaydetti.