Ayla ÖZDEMİR / ayla@sozcu.com.tr

Bilişim Teknolojileri Öğretmenleri her fırsatta mesleki kariyerlerinin hiçe sayılarak onlara alternatif olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nın açtığı 100 Saatlik BTR (Bilişim Teknolojileri Rehberliği) kurslarına tepkilerini dile getiriyor.

Prof. Dr. Yaşar Özden, "Temel eğitim kademelerinde Kodlama dersi yetmez, bu iş Bilgisayar Eğitimi" diyor.


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın resmi Twitter hesabından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ismiyle yapılan paylaşımda ortaokul ve lise müfredatına kodlama dersinin eklenmesi yönünde çalışmalar başladığının duyurulmasıyla Kodlama dersi tartışmaları yeniden başladı.

Doğu Akdeniz Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü (BÖTE) öğretim üyesi Prof. Dr. Yaşar Özden ise "Temel eğitim kademelerinde Kodlama dersi yetmez, bu iş Bilgisayar Eğitimi" diyor.

Prof. Dr. Yaşar Özden, 100 Saatlik BTR (Bilişim Teknolojileri Rehberliği) Kursları açarak Bilişim öğretmenlerine alternatif öğretmen yetiştiren MEB'in, Kodlama dersinin başlamasıyla birlikte BTR yanında KR'lerin de (Kodlama rehberi, 50 saatlik kurslarla yetiştirilen rehber öğretmenler) açabileceğine de dikkat çekiyor.

"BU ÜLKEDE OLMAZ OLUR, YETER Kİ ADAMINIZ OLSUN"


 Prof. Dr. Yaşar Özden'in konuyla ilgili açıklamaları şöyle:

 

" Kodlama yetmez bu iş "Bilgisayar Eğitimi" diye uzun zamandır yazıyorum. Şimdi geldiğimiz noktada dersin açılma ihtimali üzerine bu dersi kim verecek tartışması başladı. Bu konuda ki düşüncelerimi de paylaşayım; İş sadece bir derse indirgenirse bunlar normal. Bu iş "Bilgisayar Eğitimi" bunun içinde donanım, yazılım Algoritmik düşünme, Bilgisayarca düşünme bilgi, beceri ve tutumlarının kazandırılması, bunları kullanarak üretim amaçlı hayat problemlerinin çözümünde bilgisayar kullanımı var uzun soluklu bir iş, bütün Temel Eğitim kademelerini içerir. Dolayısıyla, bu işin ehli Öğretmenler tarafından gerçekleştirilmeli şeklinde bir tartışma olsaydı bir tek dersi ben veririm sen verirsin türünden isteklerin olması daha zordu. Günü kurtarmaya yönelik aspirin çözümler sadece sorun üretilmesine neden oluyor. Korkum o ki, BTR yanında KR'lerin ortaya çıkması (Kodlama rehberi, 50 saatlik kurslarla yetiştirilen rehber öğretmenler, FATİH projesi çerçevesinde bütün okullarda diğer öğretmenlere kodlama konusunda yardımcı olacak rehber öğretmenler!). Olmaz demeyin, bu ülkede olmaz, olur yeter ki adam olmayın, adamınız olsun."