19 Eylül’de çıkarılan genelge ile proje okullarında sekiz yıl görev yapan öğretmenlerin başka okullara tayin edilmesine tepkiler sürüyor. Geçtiğimiz Cuma günü Kadıköy Anadolu Lisesi’nde bir araya gelen proje okul velileri, bugün de Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş da katıldı.

proje8802Veliler yaptıkları açıklamada, “Proje okulları kapsamında yapılan bu hukuksuz, adeta yangından mal kaçırır gibi bu değerli kurumlara yıllarını vermiş, o kuru o kurum yapan, o kulu bugünkü değeri yapan öğretmenlerin tayin edilmesine ya da okullarımızdan adeta sürülmesine karşıyız” dedi.

DANIŞTAY’IN DURDURMA KARARI UYGULANMIYOR

Lise önündeki basın açıklamasına katılan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş ise Proje Okullar’ın önünde silahlı polisler ve TOMA’ların bulunduğunu söyleyerek şöyle konuştu:

“AKP’nin Milli Eğitim Bakanı buradaki velilerin çığlıklarına kulaklarını tıkıyor. Sadece velilerin çığlıklarını duymazdan gelmiyor. Aynı zamanda Danıştay’ın verdiği kararı da görmezden geliyor. Danıştay proje okulların yürütmesinin durdurulmasına yönelik karar verdi ve dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne gönderdi. Normalde şu an Proje Okul adı verilen uygulamanın durdurulması ve Anayasa Mahkemesi’nin kararının beklenmesi gerekiyor.”

“DÖNÜŞTÜRÜLMENİN İKİ AMACI VAR”

Alelacele bu okulların bir an önce proje okuluna dönüştürmek istendiğini, burada iki yönlü bir amaç olduğunu kaydeden Yarkadaş, şöyle devam etti: “Bir, Milli Eğitim Bakanı eline geçirdiği yetkiyle istediği okula, liyakatina bakmadan istediği müdürü atıyor. Kadrolaşmak istiyor. Her okulu İmam Hatip’e çevirmek istiyor. Aynı zamanda başka bir nokta daha var . Onun altını çizmek gerekiyor. Herkes biliyor ki mevcut İmam Hatip öğrencilerinin üniversiteye girme oranı çok düşük. Bu okullar İmam hatiplere çevrilerek, imam hatiplerin üniversiteye giriş oranının artırılması hedefleniyor. Burada AKP’nin kirli ve sinsi bir planı var. Biz ilk günden beri ailelerle buna karşı mücadele ediyor ve AKP’ye kafana göre dizayn edemezsiniz diyoruz.”

“TAM BİR AYDIR EĞİTİM VERİLMİYOR”

Okullarda tam bir aydır eğitim ve öğretim verilmediğine işaret eden Yarkadaş, “Öğretmenlerin ve öğrencilerin psikolojisi bozuldu. Ders kitapları dağıtılmıyor. O yüzden diyoruz ki; gelin artık bu yanlıştan dönün. Yol yakınken dur deyin. Türkiye’ye dayattığınız bu sistemi, 155 okulun öğrencileri ve öğretmenlerine de dayatmayın. Girişimlerimiz sonucu okulun önündeki TOMA’lar geri çekildi. Ancak, ne yazık ki; okul bahçesinde sivil polisler beklemeye devam etti. Bir kez daha söylüyorum; silahların gölgesinde, dayatmayla, zorla verilecek bir eğitimi reddediyoruz ve kabul etmiyoruz. Bu manzara (elindeki fotoğrafı göstererek) AKP iktidarının yarattığı Türkiye fotoğrafıdır. AKP, proje okul adı altında silah zoruyla okulları değiştirmeye, dönüştürmeye, öğrencilere gözdağı vermeye çalışmaktadır. Silahla da gelseniz , TOMA’yla da gelseniz, biber gazıyla da gelseniz Türkiye’nin en aydınlık öğrencilerini ce öğretmenlerini değiştiremezsiniz, dönüştüremezsiniz” diye konuştu.

“KÜRK MANTOLU MADONNA VE SABAHATTİN ALİ’Lİ ÖRNEK”

Konuşmasında Sabahattin Ali’nin 'Kürk Mantolu Madonna' romanını örnek gösteren Yarkadaş, “Buradaki öğrenciler ve öğretmenler ‘Kürk Mantolu Madonna’yı’ yazan eğitimci Sabahattin Ali’nin ışığında yürüyorlar. O yüzden değil silahla TOMA’yla da gelseniz, bu liselerin ışığını söndürmeye gücünüz yetmez. AKP ne yapıyor? Kendi tabanını ikna edebilmek için demagoji üzerine demagoji yapıyor. Bugün bakan diyor ki öyle bir nesil yetiştireceğiz ki 15 Temmuz gibi olaylar olunca hemen sokağa çıksın. Sayın Bakan 15 Temmuz darbe girişimine herkes karşı çıktı. Bu alçak darbe girişini herkes kınadı. Herkes meşru olmayan bu yönetim isteğine itiraz etti. Siz nerden biliyorsunuz bu okulun öğrencilerinin darbeye karcı çıkmadığını? Bu ailelerin darbeyi lanetlemediğini, darbeye karşı olmadıklarını nerden biliyorsunuz?”

KILIÇDAROĞLU VELİLERLE GÖRÜŞTÜ

Bu arada beş Veli-Der’li bugün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile biraraya gelerek, proje okullarında yaşanan sorunları görüştü.