Murat AYDIN / SÖZCÜ

Türkiye’nin Uluslararası Okullar Konseyi tarafından tüm okulları akredite edilen
tek eğitim kurumu Eyüboğlu’nun kurucusu Rüstem Eyüboğlu, ‘aşk’la başladığı
kendi eğitimini, ülke eğitimine ve gençliğe sevdayla hizmet ederek sürdürüyor.


Eyüboğlu Eğitim Kurumlarının Kurucusu Rüstem Eyüboğlu ile eğitimini ve başarısını konuştuk.  Eyüboğlu "Eğitim benim sevdam" diyor.


Türkiye’nin Uluslararası Okullar Konseyi tarafından tüm okulları akredite edilen tek eğitim kurumu Eyüboğlu’nun kurucusu Rüstem Eyüboğlu, ‘aşk’la başladığı kendi eğitimini, eğitim sistemine adapte ederken, Atatürkçü çizgi ve üniter devlet yapısına dikkat çekti.

Türkiye’de özel okullar arasında 46 yıllık tarihe sahip olan Eyüboğlu Eğitim Kurumları’nın kurucusu Yüksek Elektrik Mühendisi Rüstem Eyüboğlu ile Türkiye’deki eğitim sistemini kendi başarılarını konuştuk. Eyüboğlu, kendi çocukluğunda Rize’de okula gidemediğini ve İstanbul’a gelip çalışırken, bir bankada çalışan lise mezunu kız arkadaşına yaptığı evlenme teklifine karşı aldığı 'hayır' cevabıyla  hayatının değiştiğini anlattı.

Eyüboğlu Eğitim Kurumlarının Kurucusu Rüstem Eyüboğlu, eğitimini ve başarısını Sözcü'ye anlattı. (Soldan sağa; Murat Aydın, Rüstem Eyüboğlu, Çiğdem Bediz)


Ortaokula 23 yaşında başladığını ve bir yılda bitirdiğini belirten Eyüboğlu, hayatından kesitleri ve eğitimle ilgili başarısını SÖZCÜ’ye anlattı.

CAHİLİYE HAYATI, OKUMUŞ HAYATI!

Eyüboğlu, eğitim işine nasıl girdi?

Rüstem Bey'in iki hayatı var. Bir cahiliye hayatı bir de okumuş hayatı var. 1948 yılında Çayeli 9 Mart İlkokulu’ndan mezun oldum. O yıllarda Rize’de sadece ortaokul var. O yüzden okuyamadık. İstanbul’a geldim. İstanbul’da gazete sattım, boyacılık yaptım, bisküvi sattım.. Kovulduğum yerler oldu. Fener’de bir konserve fabrikasında 1 lira gündelikle çalışıyordum. 23 yaşına kadar okuyamadım gemilerde çalıştım. 22 yaşında ortaokul sınavına girdim. Fatih Gelenbevi Ortaokulu'nu bitirdim 1 senede mezun oldum. Sadece Türkçe’den kaldım. Hariçten Ortaokulu bir senede bitirdim. 23 yaşında Vefa Lisesi’ne gittim. Vefa Lisesini iyi derece ile bitirdim. 3-4 ay hukuk fakültesinde okudum. Sonra İstanbul Teknik Üniversite’si Elektrik Fakültesi’ne girdim ve 1968 mezunuyum. Akıllarımızda çok izleri var”

Eyüboğlu'nun, Çamlıca’daki ana kampüsünde 30 bin metrekarelik alanda eğitim veriliyor. Eyüboğlu’nun Çamlıca’nın yanı sıra Batı Ataşehir ve Kemerburgaz’da  olmak üzere 3 kampüsü bulunuyor. Eyüboğlu’nun 7 anaokulu, 3 ilkokul, 3 ortaokul, 1 kolej ve 1 fen lisesi var.


ZEKİ DEĞİLİM, AMA ÇALIŞKANIM

Yani aşkla başladı eğitim hayatınız?

R.E: Evet, aşkla başladı. Okudum. Üniversiteyi bitirdim. Bugün benim bir özelliğim var, zeki bir insan değilim. Ama çok çalışkanım. Doktora yaptım. Kendim okuyamadığım için eğitime katkı sağlamak için önce dersane sonra okul açtım.  Eyüboğlu’nun tüm okulları da CIS tarafından akredite edildi. Böylece Eyüboğlu, dünyada en çok okulla akredite edilen ilk ve tek eğitim kurumu oldu. Eğitim benim sevdam.

HAYALLERİNİZ BÜYÜK OLSUN

Sektöre tavsiyeleriniz neler?


R.E:
6 Mart 1970’de Arı Dershansi'ni kurdum. Orada matematik hocalığı yaptım. Daha sonra İstinye Tershanesi’nde  çalıştım. Garson olduğum kurumda üniversite mezunu olarak şef oldum. Sonra Yıldız Teknik Üniversitesine asistan olarak girdim. 1976’da İngiltereye doktora için  gittim ve bir yıl kaldım. Yıldız Teknik Üniversitesinde 11 sene kaldım. Aslında bakarsanız bu dershanenin kurulma amacı üniversiteye gelen çocukların ilkokul konularında bile yeterli bilgiye sahip olmadığını farketmemizle doğdu. Çocukların temelinin olmadığını farkettim ve özel ders vermeye başladım ve daha sonra zaten  Eyüpoğlu eğitim kurumlarına taşındı 1985’te. Bu okulu kurdum ama öğretmenlere de çocuklara da söylüyorum önce hayal edeceksiniz. Büyük hayaller kuracaksınız. Ben herkese ‘’Büyük hayalleriniz olacak’’ diyorum.