Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, sağlıkçıların iki yıldır yıpranma hakkı sözünün yerine getirilmesini beklediği gibi son bir yıldır da unvan değişikliği sınavı yapılmasını beklediklerine dikkat çekti.


Sağlıkçılara ilişkin verilen sözleri unutmak alışkanlık haline geldi diyen Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Bayraktar, sağlık personelinin unvan değişikliği sınavı talebini hatırlattı.


Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Mehmet Bayraktar, 2015 Haziran’ında yapılan Sağlık Bakanlığı görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavında gerek sorulardaki hatalar, gerekse sınavın zorluğu nedeniyle birçok sağlık çalışanının sınavda başarılı olamadığını ve kadroların boş kaldığını ifade ederek, unvan değişikliği sınavının tekrar yapılmasını istedi.

"VERİLEN SÖZLERİ UNUTMAK ALIŞKANLIK HALİNE GELDİ"

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun daha önce yaptığı açıklamada 2015 yılı içerisinde sınavı tekrarlayacaklarına söz verdiğini ancak geçen sürede sınavın yapılmadığını söyleyen Bayraktar, “Sağlıkçılara ilişkin verilen sözleri unutmak alışkanlık haline geldi.

Sağlıkçılar iki yıldır yıpranma hakkı sözünün yerine getirilmesini beklediği gibi son bir yıldır da unvan değişikliği sınavı yapılmasını bekliyor” dedi.

Bağımsız Sağlık-Sen Başkanı Bayraktar, 28 Haziran 2015’te yapılan Sağlık Bakanlığı görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavında şube müdürleri için gerekli olan 60 puan ve diğer gruplar için gerekli olan 70 taban puan barajını çok az sayıda sağlık personelinin aşabildiğini ifade ederek, “2015 Haziran’ında yapılan sınavda soruların zorluk derecesinin çok yüksek olması ve sorulardaki hatalar nedeniyle sınava giren birçok kişi barajı aşamadı. Hal böyle olunca da barajı aşanların sayısı tahsis edilen kadroların çok altında kalarak, kadrolar boş kaldı” dedi.

"YANDAŞ SENDİKAYLA SAĞLIKÇILAR KANDIRILDI"


Bayraktar, Haziran 2015’teki görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavının ardından sağlıkçıların mağduriyetlerinin giderilmesi için sağlık sendikaları ve derneklerinin yoğun tepki gösterdiğine dikkat çekerek, “Bu tepkilerin hemen ardından yandaş sağlık sendikası Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nu makamında ziyaret etmiş ve sözde sınavın tekrarlanması ve adaletin yerini bulması için söz almıştı. Görüşme sonrası yandaş sendika basına yaptığı açıklamada Bakan Müezzinoğlu’nun 2015 yılı içerisinde sınavı tekrarlayacaklarını söylediği ‘müjdesini!’ kamuoyuna vermişti” dedi.

Ancak geçen sürede sınavın tekrarlanmadığına vurgu yapan Bayraktar, “Geçen zaman bize gösterdi ki yandaş sendika o zaman sağlıkçıların tepkisini dindirmek için böyle bir yola gitmiş, aslında ortada sınavın tekrarlanması gibi bir niyet yokmuş. Eğer başka türlü olsaydı bugün bu açıklamayı biz değil onlar yapar ve ‘Sayın bakan hani verdiğiniz söz ne oldu?’ diye sorardı. Ama onların derdi sağlıkçıların derdiyle aynı olmadığı için böyle bir şey yapamazlar” ifadelerini kullandı.

"SINAV TEKRARLANSIN, HESAPLAMA YÖNTEMİ DEĞİŞTİRİLSİN"


Bayraktar, görevde yükselme ve unvan değişikliğinde boş kalan kadrolarla ilgili yeniden bir sınav yapılması gerektiğini söyleyerek, yapılacak sınavda da sınava girecek her alandaki sağlık personeli için kendi alanlarına uygun sorular sorulması gerektiğini belirtti.

Sınavın yapılması halinde kadroların yine boş kalmaması ihtimaline karşılık sınav sonuçları hesaplanırken çan eğrisi gibi başarı sayısını yeteri derecede yükseltecek bir sisteminde uygulamaya alınabileceğini ifade eden Bayraktar, “Sağlıkçılara ilişkin verilen sözleri unutmak alışkanlık haline geldi. Sağlıkçılar iki yıldır yıpranma hakkı sözünün yerine getirilmesini beklediği gibi son bir yıldır da unvan değişikliği sınavı yapılmasını bekliyor. Sağlık Bakanlığı biran önce harekete geçerek sağlık çalışanlarının bu sorununu çözmelidir” dedi.

"SINAV ÜCRETİ DÜŞÜRÜLSÜN"


Bayraktar, ayrıca Haziran’da yapılan sınavda adaylardan sınav ücreti olarak bakanlığın 130 TL aldığına dikkat çekerek, bu rakamın diğer kurum ve bakanlıkların muadil sınavlarda aldıkları ücretin çok üzerinde olduğunu belirtti. Bayraktar, “Diğer kurumlarda görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavı açıldığında adaylardan ortalama 40 ile 80 TL arasında ücret tahsil edilirken, Sağlık Bakanlığı’nda bu rakam 130 TL olarak uygulanmıştır. Yapılacak bir sınavda bu rakamın düşürülmesi de önem arzetmektedir” dedi. ANKA