teog_shutter-stock_1

Murat AYDIN / SÖZCÜ

1 milyondan fazla öğrencinin yarıştığı Temel Eğitime Geçiş'in (TEOG) 2.dönem sınavı da dün yapılıp tamamlandı. Sınavda uzmanların değerlendirmelerine göre önemli bir sıkıntı yok. Henüz yanlış soru bildiriminde bulunulmadı.
 
Sınav sonuçları haziran ayı içinde açıklanacak. Öğrenciler birinci ve ikinci dönem TEOG not ortalamaları ile devlet okulları ve kolejlere girecekler. Aldıkları puanlar onları hayal ettikleri okullara taşıyacak. Anadolu liselerinde hazırlık sınıflarının kaldırılması dil eğitimi açısından endişelivelileri daha çok özel okullara yönlendiriyor. Oysa yabancı dil eğitimi gelinen noktada öğrenciler açısından son derece önemli. Devlet okullarında her haliyle yeterli olmayan dil eğitimi Anadolu liselerindeki hazırlık sınıflarının kaldırılmasından sonra daha da içler acısı bir durum aldı.
 
TEOG sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından başlayacak kayıt maratonuna özel kolejler şimdiden başlamış durumda. Erken kayıt adı adı altında avantajlı paketler sunan özel okullar daha şimdiden kontenjanlarını belirli ölçüde doldurmuş görülüyor.
 
Tabii ki, özel okulların kayıt sırasında yarıştırdıkları en önemli konulardan biri mekanlarının yanı sıra eğitim modelleri ve öğretmen kadroları. Eğitimde öğretmen ön önemli belirleyici faktördür. Yetişmiş öğretmenin olmadığı yerde eğitimde başarı sağlamak mümkün değildir.
 
Okul seçiminde dikkat edilmesi gereken önemli kurallar var. Bilgiye verilen değer artık her şeyin önünde. Böyle bir zamanda yaşıyoruz. Bu nedenle okul seçerken de dikkat etmemiz gereken önemli noktalar var. Devlet okullarının kriterleri belli. Bazıları harıç. Örneğin, Vefa Lisesi, Galatasaray, İstanbul Lisesi gibi geçmişe damgasını vuran ve bugün hâlâ gözde olan bazı okullar var. Bunların dışında devlet okullarının hepsi Anadolu statüsü aldığı için bir değeri de kalmadı. Diğerleri mesleki okullar. Mesleki okullar arasında da puan yetersizliği ile özendirilen en önemli okul imam hatipler.
 
Onun için seçimlerinize dikkat edin.
 
Özellikle özel okullarda bu çok önemli. Öncelikle çocuğu her yönden geliştirebilecek okulları bulun. Günümüzün en önemli faktörlerinde biri olan teknolojiyi ne kadar, nasıl kullandığı ve bu alandaki yatırımına dikkat edin. Okulun ulaşılabilir olması da önemli bir faktör seçimlerde.
 
Özellikle İstanbul gibi trafiğin kilitlendiği kentlerde bu da çok önemli. Tabii özel okullar için en önemlisi aile bütçesi. 

Ne diyelim; bol şanslar..