YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, sınavsız geçiş ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığına mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin meslek yüksekokullarına sınavsız geçişinin gelecek yıldan itibaren kaldırılması yönünde Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz'a öneri sunulduğunu açıkladı.

yekta-sarac_ismet-yilmaz

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, yaklaşık 70 bin öğrencinin mağduriyet yaşamaması için kanun tasarısına bir ek madde konulması konusunda Bakan Yılmaz'dan yardım talep ettiğini sosyal medya paylaşımlarıyla duyurdu.

"SINAVSIZ GEÇİŞ 2016 İÇİN DEVAM ETMELİ"

YÖK Başkanı Saraç'ın, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ziyareti ile ilgili paylaşımları şöyle:

“Milli Eğitim Bakanı Sayın İsmet Yılmaz'ı dün makamında ziyaret ederek yeni görevinden dolayı tebrik ettik.

Ziyaretimizde TBMM Komisyonu'nda olan ve 2547 sayılı YÖK Kanunu'nda yapılması öngörülen kanun değişikliği taslağındaki mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu mezunlarının sınavsız geçiş uygulamasını kaldırılmasına ilişkin görüşlerimizi de Sayın Bakan Yılmaz'a iletme fırsatı bulduk.

Kanunun yasalaşması halinde sınavsız geçişin kaldırılmasından dolayı bu haktan yararlanmak için müracaat eden yaklaşık 70 bin öğrencinin mağduriyet yaşamaması için kanun tasarısına bir ek madde konulması konusunda kendisinden yardım talep ettim.

Sayın Bakanımız, TBMM'de bulunan kanun tasarısına “sınavsız geçiş uygulamasının 2016 yılı için devam etmesi, bir sonraki yıldan itibaren bu uygulamanın başlatılması” yönündeki önerimize olumlu yaklaştı ve gerekli adımların atılacağını ifade etti.

Sayın Bakanımıza, öğrencilerimizin yaşaması muhtemel mağduriyetlerinin giderilmesi hususunda göstermiş olduğu yaklaşımdan dolayı teşekkür ederim.”

EK MADDE KONULMAZSA ÜNİVERSİTELİ OLAMAYACAKLAR

TBMM Başkanlığı’na sunulan Milli Eğitim Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nda “unutulan” bir madde bu yıl üniversiteli olacağını düşünen yaklaşık 70 bin öğrencinin bu hayalini bitirecek. Çünkü tasarıya göre meslek lisesi öğrencilerinin alanlarının devamı niteliğindeki yükseköğretim programlarına sınavsız geçişlerini düzenleyen bu hak kaldırılıyor.  2016 ÖSYS Kılavuzu’nda “sınavsız geçiş hakkı” yer aldığı için yaklaşık 78 bin öğrenci bu haktan yararlanmak için başvurdu, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) girmedi. Eğer tasarıya düzenlemenin bu yılın öğrencilerini kapsamadığına ilişkin bir ek madde konulmazsa bu öğrenciler üniversiteye gidemeyecek.