Özel Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerinin staj ücreti mağduriyeti konusunda Sağlık Bakanlığı’nın beklenen adımı attığı ifade edildi. Bu konuda ülke genelinde birçok mağdur olduğunu dile getiren Avukat Bilgehan Özdemir, Kayseri’de de kendilerine bu konuda birçok mağdur öğrencinin başvuru yaptığını belirtti. Öğrencilerin staj yaptıkları kurumlarda staj ücreti almalarına yönelik düzenlemelerin de yapıldığını kaydeden Özdemir, şunları söyledi:

"Ülkemiz genelinde sağlık elemanlarına duyulan ihtiyaç sebebiyle ülke çapında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak özel sağlık meslek lisesi kurulmasına izin verilmiştir. Yine sonrasında yapılan yasal düzenlemeler ile Özel Sağlık Meslek liselerinde öğrenim görmekte olan öğrencilerin 11 ve 12’inci sınıflarda beceri eğitimi ve staj görmeleri yanında okullarından mezun olmaları için staj eğitimi görmeleri zorunlu kılınmış ve anılan staj dönemi içerisinde ilgilisine staj yaptığı kurum tarafından staj ücreti ödenmesi hususunda yasal düzenleme yapılmıştır. Anılan hususu somutlaştırmak gerekir ise, 3 bin 308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’nun Ücret ve Sosyal Güvenlik başlıklı 25'inci maddesi gereği aynen ‘Aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilere ödenecek ücret ve bu ücretlerdeki artışlar; aday çırak veya çırağın velisi yada vasisi veya kişi reşit ise kendisi; öğrenciler için okul müdürlüğü ile işyeri sahibi arasında Bakanlıkça belirlenen esaslara göre düzenlenecek sözleşme ile tespit edilir. Ancak, işletmelerde meslek eğitimi gören örgün eğitim öğrencilerine, asgari ücretin net tutarının yirmi ve üzerinde personel çalıştıran iş yerlerinde yüzde 30’undan, yirmiden az personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 15’inden,aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde 30’undan aşağı ücret ödenemez.’ denilmektedir. Gel gelelim ki iş bu yasal düzenleme karşısında özel sağlık meslek lisesi öğrencilerine staj yaptıkları kurumlar herhangi bir ödemede bulunmamaktadırlar. İlgili yasa hükümleri gereği staj ücretini ödemekle yükümlü olan staj yaptığı kurum olması ve yine ilgili 3 bin 308 sayılı yasa kapsamında sayılan Özel Sağlık Meslek lisesi öğrencisi/mezunlarına da staj ücretlerinin ödenmesi yasal bir zorunluluktur."

"BAKANLIK MAĞDURİYETLERİ GİDERİN GENELGESİ YAYINLADI"


Özdemir, mağdur öğrencilerin gelerek, kendilerine hukuki yardım isteminde bulunduğunu belirterek şöyle dedi:
"Bu husus sadece Kayseri ile alakalı değil. Türkiye genelinde aynı durumda olan sağlık meslek lisesi öğrencilerinin Sağlık Bakanlığı nezdinde yaptıkları şikayetler neticesinde Sağlık Bakanlığı ilgili kurumlara gönderilmek üzere 10 Ekim 2016 tarihli genelge yayımladı. Genelgede bu mağduriyetlerin bir an evvel giderilmesi hususunda ilgili birimlere gerekli talimatlar verildi. Aynı zamanda yoğun şikayet ve talepler karşısında yine bakanlık yetkilileri tarafından açıklama yapılarak mesleki beceri eğitimi yapan tüm öğrencilere staj ücreti ödenmesi kararının alındığı bildirildi."
DHA