Sabancı Vakfı,  Mor Sertifika Programı’nı genişletiyor. Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, "Eğitimde yenilikçi adımlar atabilmemiz için önce temel haklar bilincimizi geliştirmeliyiz" diyor.

Mor Sertifika Programını genişleten Sabancı Vakfı, Toplumsal Cinsiyet  Eşitliğini eğitim müfredatına taşıyacak.


Sabancı Vakfı, Birleşmiş Milletler Ortak Programı kapsamında 10 yıldır eğitim ortamında toplumsal cinsiyet eşitliği bilincini geliştirmek amacıyla yürüttüğü Mor Sertifika Programı’nı genişletiyor. Vakıf, Mor Sertifika Programı kapsamında lise öğretmenleriyle hayata geçirdiği çalışmaları eğitim sisteminin farklı kademelerinde de yaygınlaştıracak.

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan, Mor Sertifika Programı’nın 2016 yılı itibariyle Sabancı Üniversitesi, Milli Eğitim Bakanlığı, Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (SEÇBİR) ile Çocuk Çalışmaları Birimi (ÇOÇA) işbirlikleriyle, devam edeceğini açıkladı.

Koyunsağan, “Toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısıyla kadınların ve kız çocuklarının insan haklarının iyileştirilmesi için yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarına katkıda bulunduğumuz Birleşmiş Milletler Ortak Programı’nın bileşeni olan Mor Sertifika Programı’nı eğitimin her kademesinde uygulamaya başlıyoruz. Önceki programdaki 10 yıllık deneyimlerimiz sonucunda, eğitimde yenilikçi adımlar atabilmek için önce temel haklar noktasında bilincimizi geliştirmemiz gerektiğini anladık. Yalnızca öğretmenlerin toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık kazanmasını değil, aynı zamanda öğrencilerin de haklarının farkında olarak yetişmesini çok önemsiyoruz. Bunun için öğretmenlerle ve öğretmen adayları ile birlikte öğrencileri de bilinçlendirmek için çalışacağız.” dedi.

EĞİTİM SİSTEMİNİN FARKLI KADEMELERİNDE UYGULANACAK


Mor Sertifika Programı kapsamında ilkokul öğretmenleri, lise öğretmenleri, eğitim fakültesi öğrencileri, üniversite ve ortaokul öğrencileri ile dört koldan toplumsal cinsiyet eşitliği duyarlılığını geliştirecek ve eğitim ortamında uygulamaya geçecek kapsamlı çalışmalar yapılması planlanıyor.

- Lise öğretmenlerine toplumsal cinsiyet eğitimleri verilecek, ayrıca öğretmenlerle okul idarecilerinin aynı farkındalığa sahip olmaları için farkındalık seminerleri düzenlenecek

- Eğitim fakültelerindeki öğrencilerle toplumsal cinsiyet farkındalığı ve ayrımcılık çalışmaları yapılacak

- İlkokul öğretmenleriyle toplumsal cinsiyet farkındalığı geliştirme atölyelerinde ilkokul düzeyine uygun materyaller geliştirilecek

- Üniversite öğrencileri ile ortaokul çağındaki öğrenciler Oyunlarla Toplumsal Cinsiyet Atölyeleri kapsamında toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bilinçlendirilecek.