Atatürk’ün “İstikbal Göklerdedir” diyerek 91 yıl önce kurup miras bıraktığı Türk Hava Kurumu borç batağından sonra şimdi de Yükseköğretim Kurulu’ndan bir darbe yedi. Eski Başkan Osman Yıldırım döneminde yapılan usulsüz arsa tahsisi nedeniyle Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nin faaliyet iznini geçici olarak durdurdu.

YÖK, 3 Mart 2011’de kurulan Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi’ne bu yıl öğrenci kontenjanı vermedi. 800 öğrenciden mahrum kalan üniversitenin YÖK Genel Kurulu’na yaptığı itiraz da sonucu değiştirmedi. Üniversite yönetimi yürütmenin durdurulması için Ankara İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

BORÇ BATAĞI


Türk Hava Kurumu, Osman Yıldırım döneminde yaşanan yolsuzluklar nedeniyle ekonomik krize girmişti. Yeni Başkan Kürşat Atılgan, yaklaşık 600 milyon liralık kredi ve cari borçlarla boğuşmak zorunda kaldı. THK, bir yıl içinde ancak 50 milyon TL borç ödeyebildi.

Borç batağından kurtulmaya çalışan THK’ya bir kötü haber de YÖK’ten geldi. YÖK, 2014 yılı Denetleme Kurulu Raporu’na dayanarak Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nin 2016-2017 akademik yılında öğrenci alımını bir yıl süreyle durdurdu. Bu kararla üniversite 800’ü aşkın öğrenci kontenjanından mahrum kalınca zor duruma düştü.

İZİN ALINMADI


Faaliyet izninin geçici olarak durdurulmasında Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 25 maddesinin d bendi gerekçe gösterildi. Yönetmelikteki, “Yükseköğretim kurumunun kuruluş taahhütlerinde yer alan mal varlığının Yükseköğretim Kurulundan izin almaksızın değiştirilmesi ve ya elden çıkarılması” hükmü, kontenjanı askıya aldırttı.

YÖK, öğrenci alımının bir yıl süreyle durdurulması kararını THK Üniversitesi’ne bildirdi. Üniversite kararın kaldırılması için YÖK Genel Kurulu’na itirazda bulundu. Genel Kurul’da 9’a karşı 10 üyenin oyu ile cezanın ertelenmemesi kararı çıktı.

SUÇ DUYURUSU


THK Üniversitesi kendilerini ekonomik yönden zor durumda bırakan kararı kaldırmak amacıyla bu kez yargıya başvurdu. Üniversite Mütevelli Heyeti, YÖK aleyhine önce suç duyurusunda bulundu. Ardından da YÖK kararının yürütülmesinin durdurulması için İdare Mahkemesi’ne dava açtı. THK Üniversitesi’nin 2 bini yüksek lisans ve doktora, 3 bin 900’ü de lisans ve ön lisans olmak üzere 6 bine yakın öğrencisi var. Üniversitede 4 fakülte, 3 meslek yüksek okulu, 3 enstitü ile 12 bölüm bulunuyor.