Bodrum'da yaşayan gastronomi uzmanı, 28 yaşındaki Pelin Dumanlı, dünyanın en prestijli gıda sempozyumlarından Oxford Food Symposium'a katılarak 'Türkiye'de Sakatat' konulu konuşma yapacak.

ss


Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü'nden mezun olduktan sonra Bodrum'a yerleşen ve Gümbet Mahallesi'nde Food Bodrum isimli restoran açan gastronomi uzmanı Pelin Dumanlı, İngiltere'deki Oxford Üniversitesi tarafından 1981 yılından bu yana her yıl düzenlenen ve dünyanın 60 ülkesinden yaklaşık 500 yemek kültürü araştırmacısı ve gıda uzmanlarının izleyeceği Oxford Food Symposium'a katılacak.

SAKATAT ARAŞTIRMALARINI SEMPOZYUM YÖNETİCİLERİNE GÖNDERDİ

6 ay önce 'Sakatat' isimli kitabını çıkartan ve üçüncü baskısı yapılan kitabın ardından Oxford Food Symposium'a konuşmacı olarak katılmak için başvuru yapan Dumanlı, sakatat ile ilgili tez ve araştırmalarını sempozyum yöneticilerine gönderdi.

35 ülkeden 364 gastronom, gurme ve gıda uzmanının konuşmacı olarak kabul edilmek için müracaat ettiği sempozyumda 10 konuşmacıdan biri olarak kabul edilen Dumanlı, büyük bir şaşkınlık ve sevinç içerisinde bulunduğunu söyledi. Oxford Üniversitesi'nin her yıl geleneksel olarak yaptığı sempozyumun bu yıl 6-7 Temmuz tarihlerinde düzenleneceğini vurgulayan Pelin Dumanlı, bu yılki temanın sakatat olduğunu belirterek, şöyle dedi:

"Bu sempozyuma her yıl akademik kariyeri yüksek olan akademisyen, şef ve gastronomi dünyasından ünlü isimlerle birlikte Türkiye'den sadece benim konuşmacı olarak kabul edilmem beni çok mutlu etti. Bu sempozyumda Roma, Bizans, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti mutfağını en iyi yansıtan İstanbul mutfağında sakatatın nasıl varolduğunu ve sonra da nasıl yavaş yavaş kaybolduğunu ve yaşamaya çalıştığını anlatacağım. Bir Türk gastronom olarak Oxford'da sakatatı anlatacak olmam benim için gurur verici."

Dumanlı sempozyum kapsamında yapılacak konuşmaların yıl sonunda kitap halinde yayınlanacağını söyledi. DHA