CHP istanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, DGS'de yaşananlarla ilgili bir açıklama yaptı. 27 Temmuz 2016’da gerçekleştirilmesi planlanan Dikey Geçiş Sınavı'nın (DGS) 15 Temmuz darbe girişimi sebebiyle 21 Ağustos 2016 tarihine ertelendiğine dikkat çeken Yarkadaş, Sınav yapıldıktan tam 34 gün sonra, 24 Eylül 2016 tarihinde sonuçlar açıklandı. Sonuçların açıklanmamasına gerekçe olarak ise yeni sınav sistemindeki 'kitapçığa işaretleme' gösterildi. ÖSYM, kitapçık sayfalarının arasına “silgi tozu” kaçtığını, bu sebeple de sınavların okunma süresinin uzadığı açıklamasında bulundu. Daha sonra da 30 Eylül - 07 Ekim tarihleri tercih dönemi olarak açıklandı” dedi.

dgs1

SIZAN O BELGE İNFİALE NEDEN OLDU


Adaylar tercihini yaptı yaptığını kaydeden Yarkadaş şöyle devam etti: “Sonuçların açıklanması beklenirken 14 Ekim tarihinde ÖSYM'nin sitesinden (belirlenemeyen bir nedenden) taban ve tavan puanların yazdığı pdf'i gösteren kılavuzun linki facebook gruplarında yayınlamaya başladı. Yani bir şekilde ana sayfadan girilemese de ÖSYM sitesinin bir linkinden yerleştirmelerin taban ve tavan puan kılavuzu sızdı. İşin garip tarafı ise hala yerleştirme sonuçlarının açıklanmamış olmasaydı.”

'ÖSYM BİR SINAVI DAHA MAĞDURİYETE DÖNÜŞTÜRDÜ’


Barış Yarkadaş, şöyle devam etti: "Bugün hem telefonum, hem de sosyal medya hesaplarım kilitlenmiş durumda. DGS’ye giren adaylar büyük mağduriyet yaşıyor. ÖSYM her zaman olduğu gibi bir sınavı daha mağduriyete dönüştürmüştür durumda. Binlerce kişi ÖSYM'ye sınavının yanlış okunduğu yönünde dilekçe yollamış. Ayrıca sınava girenler, kitapçığını yeniden görmek istiyor.

dgs2

ÖSYM pazar günü saat 10.41 ile 18.00 arasında sonuca itirazı haklı bulunan ve puanları değiştirilen kişilere yeniden tercih hakkı verildiğine dair SMS göndermiş. İtiraz eden çok az kişiye geri dönüş yapılmış ve kitapçıklar gösterilmiş.

ÖSYM’yi arayanlar hiçbir yetkiliye ulaşamıyor ve kendilerine bir açıklama yapılmıyor. '2016 Taban - Tavan Puan Pdf'i' ortaya çıkmasına (sızmasına) rağmen sonuca itiraz hakkı bulunanlara yeniden tercih hakkı verilmiş. Ve bu kişiler üniversite taban-tavan puanlarını gördüğü için nokta tercihi yapabiliyor. Bu şekilde binlerce insanın hakkı yenildi. Hak etmeyen kişiler daha iyi bölümlere girme şansı yakaladı.

ÖSYM bu şaibeli duruma açıklık getirmelidir. Konuyu TBMM’ye taşıyacağım. Bu skandalda sorumluluğu olanlar mutlaka ortaya çıkarılmalıdır."