Ayla ÖZDEMİR / SÖZCÜ

Üniversite giriş sınavının, birinci aşaması olan YGS'deki hatalı sorular nedeniyle Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'ya yazılı soru önergesi veren CHP'li Erdem, "ÖSYM hatalarıyla bu yıl da bizleri şaşırtmadı" dedi. Sınavlarda ciddi sayıda hatalı veya yanlış soru sorulmasının nedenini Bakan Avcı'ya sordu. 



CHP'li Erdem, üniversite giriş sınavının, birinci aşaması olan YGS'de yapılan hatalı sorular nedeniyle Bakan Avcı'ya yazılı soru önergesi verdi.


Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 13 Mart 2016 Pazar günü 2 milyondan fazla adayın katılımıyla gerçekleşti. YGS sorularının geçtiğimiz Pazartesi açıklanmasının ardından tartışmalar hatalı sorular üzerine yapılan tartışmalar devam ediyor. Uzmanlar, YGS sorularının özensiz ve dikkatsiz hazırlanmış olduğuna dikkat çekerek hatalı ve çelişkili soruların olduğunu iddia ediyor. Hatalı olduğu iddia edilen sorulara yönelik resmi Twitter hesabından bir açıklama yapan ÖSYM ise tüm adaylara ‘müsterih olun’ diyor.

CHP'Lİ ERDEM: YGS'DE 10 HATALI SORU VAR!

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, YGS'de 10 hatalı soru olduğunu belirttiği önerge gerekçesinde, önemli eğitim kurumları ve uzmanlarca, Türkçe’nin 12'inci ve 28’inci, fizik testinin 9’uncu ve 7’nci sorusunun kesin hatalı olduğu ve 3üncü, 4üncü ve 14üncü sorularda ise bilgi eksikliği ve kavram yanılgıları öğrencilerde zaman kaybına ve motivasyon bozukluğuna neden olduğu, coğrafya testindeki 21’inci sorunun çelişkili olduğu ve matematik testinde ise 15 ve 30’uncu sorularda hata olabileceğinin belirtildiğini ifade etti.


"ÖSYM, HATALARIYLA BU YIL DA BİZLERİ ŞAŞIRTMADI" 

Erdem, konuya ilişkin, "ÖSYM her yıl olduğu gibi bu yıl da bizleri şaşırtmadı ve maalesef yine hatalı sorular nedeniyle birçok öğrenci ve ailenin geleceğini etkileyecek kritik hatalar yaptı. Son yapılan YGS'de uzmanlara sorduğumuzda, 10'a yakın sorunun hatalı olduğu belirtiliyor ve bazı soruların çelişkili ve hatalı kavramlarla sorulduğu söyleniyor. ÖSYM, sınavda yer alan her bir konuya aylarca çalışıldığı gerçeği bir yana, sınav anında o hatalı sorulara ne kadar zaman harcandığını ve bunun nasıl bir motivasyon kaybına neden olduğunu da bilmiyor galiba. Bir soru birçok öğrencinin hayallerini suya düşürebiliyor ama tüm bu gerçekler bilinmesine rağmen, hala sınavlarda inanılmaz çok sayıda hatalı soru hazırlanabiliyor. Maalesef, hatalı soru konusu bir gelenek haline dönüştü ve yine tüm bu kritik hatalar 'sehven' diyerek geçiştirilecek. Eğitim sistemimiz, hataların, sehvenlerin, sızdırmaların, skandalların içinde öğrencilerimizin hayatını karartmaya devam ediyor." dedi.

"HERHANGİ BİR GÖREVDEN ALMA VEYA İSTİFA OLACAK MI?" 

CHP'li Erdem önergesinde Milli Eğitim Bakanı Avcı'ya şu soruları yöneltti:

1. Kurumunuzca yapılan değerlendirmeler sonucunda herhangi bir hatalı soru olduğu kanısına varılmış mıdır? Hangi testlerde kaç soru hatalıdır?

2. Her yıl yaklaşık 2 milyon öğrencinin girdiği sınavlarda ciddi sayıda hatalı veya yanlış soru sorulmasının nedeni nedir? Hatalı soruların öğrencilerin psikolojisi üzerindeki etkileri nasıl azaltılacaktır?

3. Yüzbinlerce öğrencinin hayatını etkileyen sorularda bu tarz hataların yapılmaması için son yıllarda herhangi bir önlem alınmış mıdır?

4. Hatalı soru konusu 'sehven' gerekçesiyle basitçe geçiştirilecek bir husus mudur? Herhangi bir görevden alma veya istifa olacak mıdır?

5. Hatalı sorular nedeniyle bugüne kadar Bakanlığa bağlı ilgili kurumlara kaç dava açılmıştır, bu davaların kaçı öğrenciler lehine sonuçlanmıştır?

6. Hatalı soruların sınav anında öğrencilere zaman kaybettirdiği ve motivasyon bozukluğuna neden olduğu dikkate alınırsa, bu durumun olabildiğince adil bir şekilde çözülmesi için hangi adımlar atılacaktır?