15 Temmuz darbe girişiminin ardından akademisyenlerin yurtdışı çıkış izniyle ilgili 19 Temmuz'da bir genelge yayınlayan YÖK, bu kararında değişiklik yaptı. Akademisyenlerin yurtdışı çıkışına rektörler karar verecek. YÖK'ün konuyla ilgili açıklaması şöyle:

YÖK, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 39. maddesi uyarınca Rektörler dahil öğretim elemanlarının yurt dışına görevlendirilmemeleri ve yurt dışında bulunanların geri çağrılması konusundaki 19.07.2016 tarihli genelgesinde değişiklik yaparak; yükseköğretim kurumlarımızın uluslararası bilimsel faaliyetlerindeki temsiliyetinin kesintiye uğramaması ve öğretim elemanlarının bilimsel faaliyetlerinin sürdürülebilirliği açısından 39. madde kapsamındaki yurt dışına görevlendirme yetkisini üniversite Rektörlerine bırakmıştır.

Buna göre öğretim elemanları; yurt dışında gerçekleştirilecek olan kongre, konferans, seminer benzeri ve meslekleri ile ilgili diğer toplantılara Rektörün uygun görmesi halinde katılabileceklerdir. YÖK, Rektörlerin yurt dışına görevlendirilmemeleri konusundaki genel hükmünü devam ettirmiştir