Eğitim alanınıda bir iyi haber de YÖK'ten geldi. YÖK'ten yapılan duyuruya göre, 1 Eylül 2016 öncesi doktorasını tamamlayan araştırma görevlileri eski kadrolarına geri alınacak. 674 sayılı KHK ile doktorasını tamamlayan öğretim görevlilerin kadroları, 33a'dan 50d'ye çevrilerek, kalıcıdan, geçiciye dönüştürülmüştü. Buna göre, doktorasını tamamlayan öğretim elemanları üniversitede sadece yönetimin istemesi durumunda kalabiliyordu. Bunun sonucu olarak da doktorasını tamamlayan birçok araştırma görevlisinin üniversite ile ilişiği kesilmişti.
Yeni düzenlemeye göre, 1 Eylül'den önce doktorasını yapan araştırma görevlileri eski statülerine yani kalıcı kadroda çalışmaya devam edebilecek.

İLGİLİ HABERÖGESEN: ÖYP'liler için müjdeli haber bekliyoruz!ÖGESEN: ÖYP'liler için müjdeli haber bekliyoruz!


İşte YÖK'ün açıklaması:

674 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 49. Maddesi ile " 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

"EK MADDE 30- Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı kapsamında 33 üncü maddenin (a) fıkrası uyarınca araştırma görevlisi kadrosuna atanmış olup, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte araştırma görevlisi kadrosunda bulunanların statüleri herhangi bir işleme gerek kalmaksızın 50 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen statüye dönüştürülmüş sayılır ve bunlar hakkında söz konusu (d) bendi hükümleri uygulanır. Bu şekilde statüleri değiştirilen araştırma görevlilerinden 33 üncü maddenin (a) fıkrasına göre yeniden ataması yapılmayanların mecburi hizmet yükümlülükleri kaldırılır. 35 inci madde uyarınca başka bir üniversitede ve yurtdışında eğitimde bulunanlar, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üniversitelerinin talebi üzerine on beş gün içinde kendi üniversitelerine dönmek zorundadırlar. Bu süre içerisinde dönmeyenlerin atamaları iptal edilir." hükmüne amirdir.

Bilindiği üzere; Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı öğretim üyesi yetiştirilmesi amacıyla Kurulumuz Başkanlığının uygun gördüğü yükseköğretim kurumlarında açılan; ülkemizin ve üniversitelerimizin yetişmiş akademisyen ihtiyacını karşılamak üzere hayata geçirilmiş bir programdır. Bu program kapsamında araştırma görevlisi kadrosuna atanan ve yetiştirilmekte olan araştırma görevlilerinden doktora eğitimlerini başarı ile tamamlayanların, Öğretim Üyesi Yetiştirme Programını başarıyla tamamlamalarından bahisle bu Programdan ayrıldıkları; nitelik olarak bu program kapsamında yetiştirilmekte olan araştırma görevlileri için kullanılan "ÖYP araştırma görevlisi" sıfatıyla tanımlanmalarının hukuki açıdan uygun olmadığı değerlendirilmiştir.

Bu bağlamda 674 sayılı KHK'nın 49. Maddesinde yer alan "…Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı kapsamında 33 üncü maddenin (a) fıkrası uyarınca araştırma görevlisi kadrosuna atanmış olup, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte araştırma görevlisi kadrosunda bulunanların statüleri herhangi bir işleme gerek kalmaksızın 50 nci maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde belirtilen statüye dönüştürülmüş sayılır ve bunlar hakkında söz konusu (d) bendi hükümleri uygulanır" hükmünün; Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı kapsamında araştırma görevlisi kadrosuna atananlardan bahsi geçen KHK'nın yayım tarihi olan 01.09.2016 tarihinden önce doktora eğitimlerini başarı ile tamamlamak suretiyle artık öğrenci statüsünde olmayanlar açısından uygulanamayacağı ve bunların 2547 sayılı Kanunun 33 üncü maddesinin (a) bendi uyarınca araştırma görevlisi statülerinin devam etmesi gerektiği, 01.09.2016 tarihinden sonra doktora eğitimlerini başarı ile tamamlayanların ise 674 sayılı KHK'nın 49. Maddesinde yer alan hükümlere tabi olduğuna karar verilmiştir.