Kamu İhale Kurumu (KİK) kamunun mal alımı ihalelerinin aşırı düşük teklif sorgulaması yapılmadan sonuçlanmasının önünü açan bir tebliğ yayımladı. Bu düzenleme, verdikleri aşırı düşük tekliflerle kamu ihalelerini kazanan, ancak yükümlülüklerini yerine getiremeyip sonradan işi bırakan firmaların çoğalmasına neden oldu. Ankaralı Avukat Melih Akkurt, KİK’in bu tebliğinin Kamu İhale Kanunu’na aykırı olduğunu tespit etti ve yargıya başvurdu. Başvuruyu inceleyen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, kanunda zorunlu olmasına karşın, Kamu İhale Genel Tebliği’nde aşırı düşük teklif açıklamasına ilişkin düzenleme olmamasını mevzuata aykırı buldu ve tebliğin ilgili bölümünün yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.


O FİRMALARIN TEKLİFİ DEVRE DIŞI


Avukat Akkurt, Danıştay’ın kararından sonra KİK’in yasal düzenleme yaparak inşaat ve hizmet alımlarında uygulanan aşırı düşük teklif sorgulamasını mal alım ihalelerine de uygulamak zorunda olduğunu söyledi. Kararın kamu kaynaklarının korunması anlamında önemli bir adım olduğunu belirten Akkurt, “Mal alımlarında aşırı düşük teklife verilen ihalelerin büyük bölümünde işler yarım kalıyor, işin tamamlanmamasına ve idarenin daha yüksek bedellerle tekrar tekrar ihale edilmesine, kamunun zararına neden oluyor. Yeni kararla işi yapamayacağı daha ilk aşamada tespit edilen firmaların teklifi değerlendirme dışı bırakılacak. Böylece işin aksaması baştan önlenmiş olacak” dedi.

Daha önce de KİK’in Yapım İşleri İhaleleri Uygulama Yönetmeliği’nde aşırı düşük teklif sorgulaması yapılması için açtığı davayı kazanan Avukat Melih Akkurt, Almanya Parlamentosu’nun Türklerin Ermenilere soykırım yaptığına dair kararının iptali için Almanya Anayasa Mahkemesine açtığı dava ile gündeme gelmişti.