Başbakan Binali Yıldırım’ın Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında açıkladığı 250 milyar liralık dev destek kredisi kafalarda soru işareti bıraktı. Türkiye bütçesinin neredeyse yarısına yaklaşan bu dev kaynağın nereden bulunup KOBİ’lere aktarılacağı merak konusu oldu. SÖZCÜ’nün edindiği bilgilere göre, işletmelere kullandırılacak 250 milyar liralık kaynak için Kredi Garanti Fonu (KGF) devreye sokulacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “boş” dediği tulumbaların bu formülle doldurulması planlandı.

grafikler

İŞTE BÖYLE HESAPLANDI


İlk kez 1994’te kurulan KGF, kredibilitesi olan ancak bankalara verebileceği yeterli teminatı olmayan KOBİ’lerle esnafa teminat desteği sağlıyor. Yıllardır istenildiği gibi işletilemeyen bu sisteme Hazine önce 1 milyar lirayla destek oldu, daha sonra da destek 2 milyar liraya çıkarıldı. Şimdi yeni EKK kararıyla bu destek 17.5 milyar liraya çıkarılacak. KGF’nin üstlendiği her 1 liralık teminat sayesinde bankaların firmalara yaklaşık 14.3 lira kredi kullandırabildiği hesaplandı. Buna göre KGF’ye Hazine’den 17.5 milyar lira kaynak aktarılması halinde bankaların kredi almakta güçlük çeken firmalara 250 milyar liralık kredi açacağı belirlendi. Bankacılık sisteminde halen batık oranı yüzde 3.5’lar civarında. Buna karşılık KOBİ kredilerinde batık oranı yüzde 7’lere ulaşıyor.

[old_news_related_template title="Uzmanlar EKK'yı değerlendirdi" desc="Uzmanlar hükümetin EKK'da aldığı önlemleri değerlendirdi. Kredilerin ağırlıklı olarak reel sektöre verileceği belirtilirken bunun ekonomiye etkilerinin orta vadede belli olacağı vurgulanıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/3ph123hp1231hp2312hp31hp3.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/ekonomi/uzmanlar-ekkyi-degerlendirdi-1554215/"]

250 milyar liralık kredi hesabı yapılırken bu batık oranı da dikkate alındı. Bankaların 250 milyar lira kredi açması ve bunun yüzde 7’sinin batması halinde batık tutarının 17.5 milyar lira olabileceği, dolayısıyla Hazine’nin KGF’ye 17.5 milyar lira aktarmasının yeterli olacağı hesaplandı. Banka kredileri yıllar içerisinde uzun bir dönemde kullandırılacağı için Hazine’nin bir anda 17.5 milyar lira kaynağı bulması da gerekmiyor. Yeni kararlara göre, KGF, KOBİ’lerin bankalardan kullanacağı kredinin yüzde 85’ine, ihracatçıların kullanacağı kredinin yüzde 100’üne garanti verecek.

FAİZ MALİYETİ DÜŞECEK


Dolayısıyla firmalar kredinin sadece yüzde 15’ini kendileri katacak. Sağlanan garanti sayesinde örneğin yüzde 20-24 faizle bankalardan zor kredi alabilen işletmelerin yüzde 12-13 faizle kolay kredi alabileceği belirtiliyor. KGF garantisiyle normal bir firma en fazla 2 milyon lira, imalatçı firma da en fazla 3 milyon lira kredi kullanabilecek. Krediler en az 6 ay en fazla 8 yıl olacak. Kredi taksitleri ödendikçe yeni kredi alınabilecek.

[old_news_related_template title="EKK kararları açıklandı" desc="Başbakan Binali Yıldırım cuma günü yapılan EKK ardından alınan kararları açıkladı. Buna göre 250 milyar TL değerinde devlet garantisiyle kredi hacmi oluşturulacak. Verilecek kredilerde KOBİ'ler aslan payını alacak. İş dünyasına SGK prim desteği geliyor, kamu tasarruf oranlarını artıracak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/12/1111-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/ekonomi/ekk-kararlari-aciklandi-1553930/"]

HERKESE TEMİNAT VE KREDİ YOK


Hükümet bu sistem sayesinde piyasaya 250 milyar lira taze para gireceğini öngörüyor. Ancak, mevcut ekonomik durum, firmaların yapısı ve piyasadaki durgunluk nedeniyle en fazla 25-30 milyar liralık kredi kullanılabileceği belirtiliyor. Çünkü KGF sisteminde sadece kredibilitesi olan, teminat bulamayan firmalara kredi açılıyor. Buna karşılık devlete vergi ve SGK’ya borcunu ödememiş, banka kredisi takibe düşmüş, çekleri dönmüş veya senedi protesto olmuş firma ve esnafa kredi verilemiyor. Kredi verilse dahi firmadan yüklü teminatlar isteniyor.

SARAY DA TASARRUF YAPACAK MI?


EKK’dan çıkan “kamuda tasarruf’’ kararı TBMM gündemine getirildi. CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Başbakan Yıldırım’ın, “Saray’da da tasarruf uygulanacak mı” sorusunu yöneltti. Hakverdi, Yıldırım’dan şu sorulara cevap istedi: “Cumhurbaşkanlık ve Başbakanlık ödeneklerinde kısıtlama olacak mı? Cumhurbaşkanı’na koruma ve makam aracı tahsis edilmeye devam edecek mi?”