İngiltere’nin perşembe günkü referandumun ardından Avrupa Birliği’nden (AB) nasıl bir yol izleyerek ayrılacağı belirsizliğini korurken, ayrılık kararının borsalara faturası 4 trilyon dolara yaklaştı.

Borsa endeksleri şirketi S&P Dow Jones Indices kıdemli uzmanı Howard Silverblatt, referandumun belli olduğu cuma günü boyunca dünya borsalarındaki kaybın 2.08 trilyon dolar olduğunu söyledi. S&P Global BMI endeksine göre, borsalarda pazartesi günkü kayıp 930 milyar dolar oldu ve böylece iki günlük kayıp 3 trilyon doları aştı.

ELEKTRİK SIKINTISI


Kayıpların 2.8 trilyon dolarlık kısmının ABD ve Avrupa gibi gelişmiş ülkelerdeki borsalarda, 179 milyar dolarlık kısmının ise gelişen piyasalarda gerçekleştiği hesaplandı. Dünkü satışlarla birlikte, referandumdan bu yana olan kayıpların 4 trilyon dolara kadar yükselebileceği belirtildi.

Fransız enerji şirketi EDF’nin İngiltere’nin güneybatı yöresindeki Hinkley Point bölgesinde inşa etmeyi planladığı 24 milyar dolarlık (18 milyar sterlin) nükleer santral projesinin, İngiltere’nin AB’den ayrılması durumunda iptal olması bekleniyor. İngiltere hükümetinin nükleer enerji danışmanı Dr. Paul Dorfman, The Times gazetesine verdiği demeçte, bu koşullarda Fransız şirketinin projeyi devam ettirmesinin “uzak ihtimal” olduğunu söyledi.

Dorfman, sterlinin bir anda yüzde 10 değer kaybetmesinin ve siyasi-ekonomik belirsizliğin EDF’yi projeyi iptal etmeye iteceğini belirtti. Nükleer santral hayata geçmesi halinde, İngiltere’nin elektrik ihtiyacının yüzde 7’sini karşılayacak.
ABD yayın kuruluşu Bloomberg ise, rüzgar enerjisi projelerinin de sallantıda olduğuna dikkat çekerek, 2020’ye kadar 132 milyar dolarlık yatırım yapılmazsa İngiltere’nin elektrik sıkıntısı yaşayacağını yazdı.

İrlanda pasaportuna rağbet arttı


İngiltere’nin AB üyeliğinden çıkmasıyla seyahat ve çalışma haklarının kısıtlanacağından endişe eden binlerce İrlanda kökenli kişi, AB üyesi olan İrlanda Cumhuriyeti pasaportuna başvuruyor. İrlanda Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Charlie Flanagan, İngiltere’nin AB’den çıkmasının uzun süre alacağını belirterek, yalnızca acilen pasaporta ihtiyacı olanların başvuruda bulunmasını istedi.
İngiltere egemenliğindeki Kuzey İrlanda’daki postanelerde pasaport başvuru formları tükendi. Londra’daki İrlanda Cumhuriyeti Büyükelçiliği normalde günde 200 pasaport başvurusu alırken, önceki günkü başvuru sayısı 4 bini geçti.
İrlanda yasalarına göre, adanın herhangi bir bölgesinde doğanlar, ebeveynleri İrlanda vatandaşı olanlar ve büyükbaba veya büyükanneleri adada doğanlar İrlanda pasaportu alabiliyor.