Sedat Balgız adında Bağ-Kur'lu bir vatandaş, 2015'in Ocak ayında prim borçlarını yapılandırıp emeklilik hakkı kazanmak için Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurdu. SGK, kendisine tam 52 bin TL borç çıkardı.
Balgız bu borcu ödeyemedi ancak 2016'da SGK'nın borç yapılandırma ile ilgili duyurusunu görerek bir daha başvurdu. Eylül ayında yaptığı ihya başvurusu sonucu SGK bu sefer kendisine tam 180 bin TL borç çıkardı. Sozcu.com.tr'ye konuşan 53 yaşındaki Balgız borç yapılandırması için SGK'ya gittiğinde şok olduğunu belirtti.

'ÖDEYECEK DURUMUM YOK'


Balgız, "Bu borcu ödeyecek durumum yok. Ne yapacağımı bilmiyorum. Mağduriyetimin giderilmesi için Cumhurbaşkanlığı'na da yazı yazdım. Cumhurbaşkanlığı da şikayeti dosyamın bulunduğu Pendik Sosyal Güvenlik Müdürlüğü'ne iletti. ancak Pendik SGM'den de "Vatandaş adına tahakuken prim borcunun fazla olduğunu, bu konuda yasal düzenleme istediğini bildirmiş olup servisimizce yapılacak bir işlem bulunmamaktadır" yanıtını aldım" dedi.

312312312312312321

BORÇ HESAPLAMA SİSTEMİ DEĞİŞTİ


Aradaki bu büyük uçurumu Sözcü Gazetesi Sosyal Güvenlik Yazarı sozcu.com.tr'ye yorumladı. Durumla ilgili detaylı bir yazıyı 30 Eylül 2016'da köşesinde de paylaşan Sezgin Özcan, "SGK 2008'den yılından sonra, Nisan 2015'ten geriye doğru 12 aydan fazla prim borcu olan Bağ-Kur'luların prim günlerini sıfırlayarak bu borçları sildi. Emekli olmak isteyen bu Bağ-Kur'lular, silinen prim günlerini geri kazanmak için borç yapılandırmaya başvurduklarında, prim borçlarını ödemedikleri dönemdeki asgari ücret ve ÜFE üzerinden ödeme haklarına sahiplerdi. Örneğin asgari ücretin 500 lira olduğu dönemdeki prim borcu bu ücret üzerinden hesaplanıyordu. Ancak 2016 yılında çıkan yasa sonucu ödenmeyen eski dönem borçlar günümüz asgari ücret ve ÜFE'sinden hesaplanmaya başladı." dedi.

123121231231313131231

'BU MAĞDURİYET GİDERİLMELİ'


Bu yüzden geçen yıl başvurulan borç yapılandırma ile 2016 sonrası başvurulan borç yapılandırma arasında büyük bir uçurumun oluştuğunu belirten Özcan, binlerce Bağ-Kur'lunun mağduriyet yaşadığını ifade etti. Hükümetin bu konuda düzenleme yaparak vatandaşın mağduriyetini gidermesi gerektiğini vurgulayan Özcan, 6736 sayılı yapılandırma kanununa eklenecek bir fıkra ile sorunun çözülebileceğini ve böylece borçların tekrardan borcun olduğu dönemki asgari ücret ve ÜFE'ye göre yapılandırılabileceğini sözlerine ekledi.

sezgin1
Sözcü Gazetesi yazarı Sezgin Özcan Bağ-Kur'luların prim borçları için gidilen hesap değişikliğini 30 Eylül 2016 tarihinde yazmıştı.