Koç Holding Başkanı Mustafa Koç, dün sabah geçirdiği ani kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Mustafa Koç’un ölümü tüm Türkiye’yi yasa boğdu. Türkiye’nin en büyük sanayi grubu olan Koç Holding’in en tepe noktasında görev yaparken vefat eden Mustafa Koç, binlerce kişiye iş sağladı. Ekim 2015 verilerine göre, Koç Holding’de 94 bin 513 kişi çalışıyor. 


ŞİRKETİN DEĞERİNİ 3.7 KAT ARTIRDI


Başta otomotiv, dayanıklı tüketim, enerji, turizm, denizcilik, inşaat gibi bir çok sektörde faaliyet gösteren Koç Grubu’na bağlı 64 şirket bulunuyor. Geçen yıl ekim ayı itibarıyla 51.3 milyar lira ciroya ulaşan grubun bu dönemdeki net kârı ise 2.2 milyar lira olarak gerçekleşti. 2011 yılında, Türkiye milli gelirinin yüzde 9’una eş değer kombine ciro gerçekleştiren Koç Grubu, Fortune 500 sıralamasındaki tek Türk şirketi olmayı da sürdürüyor. Türkiye’nin en büyük 500 sanayi şirketi sıralamasında ise Koç Grubu’nun ilk 10’da 5 şirketi bulunuyor. Koç Grubu’na bağlı TÜPRAŞ, 500 dev liginde birinci sırada yer alırken, Ford 2’nci, Arçelik 4’üncü, Tofaş 9’uncu ve Aygaz ise 10’uncu sırada bulunuyor.
Mustafa Koç, başkanlık koltuğuna oturduğu 2003 yılında 7.5 milyar lira olan Koç Holding’in piyasa değerini 3.7 kat artışla 27.8 milyar liraya çıkarmayı başardı.

DAVOS’A UÇACAKTI


Ölümü Türkiye’de büyük üzüntü yaratan işadamı Mustafa Koç, dün saat 13.00’te Davos’a gitmeyi planlıyordu. Mustafa Koç, önceki gün öğleden sonra kendisine ait özel uçağıyla Ankara’ya uçtu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüştü. Görüşme sonrası saat 21.00 sıralarında İstanbul’a döndü. Özel uçağıyla dün 13.00’te önce Zürih’e uçacak, oradan da Davos’a geçecekti. Mustafa Koç, cinsiyet eşitliği için küresel bir dayanışma hareketi olan “Heforshe”nin küresel etki liderlerinden biri olarak Davos’ta gerçekleşecek etkinliğine katılacaktı.

Mustafa Koç, 29 Ekim 1960 tarihinde İstanbul’da doğdu. Babası Rahmi Koç, annesi Çiğdem (Meserretçioğlu) olan Mustafa Koç’un, Ömer Koç ve Ali Koç adlarında iki kardeşi bulunuyor. Liseyi 1976-1979 yılları arasında İsviçre’de Lyceum Alpinum Zuoz lisesinde yatılı olarak okudu. 1980-1984 yılları arasında ABD’de George Washington Üniversitesi’nde İşletme bölümünde lisans eğitimini tamamladı.

İŞ HAYATINA TOFAŞ’TA BAŞLADI


İş hayatına 1984 yılında Tofaş’ta müşavir olarak başladı. 1986 yılına kadar burada Tofaş oto satış elemanı olarak çalıştı. 1986-1989 yılları arasında ofisa Trading Co. Geneve Satış Müdürü, 1989-1992 yılları arasında Ram Dış Ticaret’te Satış Müdürlüğü ve Satış Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundu.
Mustafa Koç, 14 Temmuz 1992 tarihinde Caroline Giraud ile evlendi. Koç’un Esra (1997) ve Aylin (2001) adlarında iki kızı bulunuyor.

BAŞKANLIK KOLTUĞUNA OTURDU


1992 yılında Koç Holding’e geçerek sırasıyla Başkan Yardımcılığı, 1996 yılında Yönetim Kurulu üyeliği ve Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevlerini yürüttü. 2003 yılından beri Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı koltuğunda oturuyordu. Mustafa Koç, Forbes Dergisi’nin en zengin 100 Türk’ün sıralandığı 1.1 milyar dolarlık servetiyle 27’nci sırasında bulunuyordu. Koç, dünyanın en zenginler sıralamasında ise 1712’nci sıradaydı.


Gönlü de zengindi


İstanbul Sanayi Odası, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), DEİK, Young Presidents Organization (YPO) üyesi olan Mustafa Koç, İstanbul Golf Kulübü Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyordu. Koç ayrıca, 1907 Fenerbahçe Kulübü Kurucu üyesi, East West Institute üyesiydi.

TÜSİAD YİK BAŞKANLIĞI YAPTI


2005-2010 arasında TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanlığı görevini yürüten Mustafa Koç, aynı zamanda Finlandiya İstanbul Fahri Konsolosu’ydu. Genç Başkanlar Organizasyonu üyesi de olan Koç, JP Morgan Uluslararası Konseyi’nde, Rolls-Royce Uluslararası Danışma Kurullarına ve Council on Foreign Affairs Uluslararası Konseyi’nde yer almıştı. Bilderberg Toplantıları’nın Yürütme Kurulu üyeliği de yapan Mustafa Koç, 2005 yılında İtalya Hükümeti’nin Cavaliere D’Industria nişanı ile ödüllendirildi. Mustafa Koç, ekonomik ve sosyal kalkınmaya büyük önem veren ve bu alanda World Monuments Fund ve Carnegie Vakfı ile BNP Paribas gibi saygın kuruluşlarca ödüllendirilen Koç Ailesi’nin sosyal ve kültürel yaşama katkılarını hayata geçiren Vehbi Koç Vakfı’nın Yönetim Kurulu ve Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı’nın Mütevelli Heyeti üyesiydi. Koç, Capital Dergisi tarafından gerçekleştirilen ve Türkiye ‘de en çok bağış yaparak bağış kültürüne katkıda bulunan iş insanlarının belirlendiği “Gönlü Zenginler” araştırması sonucunda hazırlanan listede gönlü en zengin iş adamı olarak ilk sırada yer aldı.