Amerika Birleşik Devletleri'nde bankalar tıpkı 2008 krizinde olduğu gibi insanlara bol keseden kredi kartı dağıtmaya başladı. Boston Globe'un haberine göre ülkede vatandaşların kredi kartı borçları Ağustos ayı itibariyle 975 milyar dolara çıktı. Uzmanlar vatandaşların önümüzdeki sene kredi kartı borçlarının 1 trilyon doları aşacağı konusunda uyarıyor.

Öte yandan bankalar vatandaşları kendi kredi kartlarına çekebilmek için bir promosyon yarışında. Ritz Carlton'da bedava bir gece, Emmy Ödülleri'ne giriş ve para puan bu promosyonlardan sadece bazıları. TRK Danışmanlık Şirketi'nden Tim Kolk, "Eğer kredi kartı almak istiyorsanız bundan daha iyi bir zaman hiç olmamıştı." diyor. Bankalar Ocak ayından Temmuz ayına kadar müşterilerine 39 milyon kredi kartı verdi.

TÜRKİYE'DE DURUM NE?


Bankalararası Kart Merkezi, Türkiye'deki toplam kredi kartı sayısını açıkladı. Buna göre Türkiye'de kişi başına ortalama 2 kredi kartı düşüyor. BKM'nin (Bankalararası Kart Merkezi) açıkladığı verilere göre Eylül ayı sonu itibarıyla Türkiye'de 57,7 milyon adet kredi kartı, 114,7 milyon adet banka kartı kullanılıyor.

BANKA KARTIYLA ÖDEME YÜZDE 33 ARTTI


Banka kartları ve kredi kartları ile Eylül ayında toplam 49 milyar TL'lik ödeme yapıldı. Bu tutarın 44,5 milyar TL'si kredi kartları ile yapılırken 4,5 milyar TL'sinde banka kartları kullanıldı. Önceki yılın aynı dönemine göre banka kartı ile ödemeler yüzde 33, kredi kartı ile ödemeler ise yüzde 8 oranında arttı.