Eski Başbakan Mesut Yılmaz’ın, ANAYOL hükümetinin yıkılmasındaki en büyük etkenin örtülü ödenek olduğunu açıklaması, denetimsiz olarak yapılan harcamaları tekrar gündeme getirdi. Örtülü ödenekten AKP hükümeti har vurup harman savurmaya devam ediyor.

BAŞAK KAYA / SÖZCÜ

 O dönemde hükümet yıkan 500 milyon liralık tutar, AKP tarafından  bu yılın ilk üç ayında harcandı. İlk üç aydaki örtülü ödenek miktarı 470 milyonu aştı.

‘SÖYLERSEM SAVAŞ ÇIKAR’

28 Şubat davasında ifade veren Mesut Yılmaz, hükümetin yıkılma sebebinin askerden gelen bir baskıyla ilgili olmadığını, örtülü ödenek harcamalarıyla ilgili yaşanan güven bunalımından kaynaklandığını söyledi. Dönemin başbakanı Tansu Çiller’in 1996’da Mesut Yılmaz başbakanlığındaki 53’üncü hükümetin (ANAYOL) kurulmasından günler önce örtülü ödenekten bugünkü değerle 500 milyon çektiğini açıklamıştı.

Çiller, ödeme emrinin yayımlanmasının ardından, “Nereye harcadığımı açıklarsam savaş çıkar, dünya birbirine girer” demişti. Çiller’in hükümetten çekilmesinin ardından ANAYOL kurulduktan yaklaşık 3.5 ay sonra dağılmıştı.

Bu arada, örtülü ödenekten yapılan harcamalar 2003 yılından bu yana  9 milyar 599 bin 302 lirayı aştı. ANAYOL hükümetinde güven bunalımına neden olan tutarı Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık üç ayda harcadı. Ortak kasadan yapılan üç aylık harcama tam olarak 470 milyon 319 bin lira olarak bütçe giderleri rakamlarına yansıdı.