Avrupa'nın kabul etmediği "ölüm gemisi"ne Türkiye Hükümeti kucak açtı. Methania olan ismi Ethan olarak değiştirilen likit doğalgaz tankeri söküm için  Aliağa'ya getirildi. Çevre Mühendisleri Odası Fransa’da geri dönüşüm kararı verilen ve tehlikeli olduğu için Avrupa'nın kabul etmediği geminin önce Malta’ya, ardından Türkiye'ye gönderilmesine tepki gösterdi. Çevreciler yeni bir "Kuito Vakası" ile karşı karşıya olunduğu belirtilerek, ozon tabakasını incelten maddeler içeren, sıvılaştırılmış doğalgaz tankerinin sökülmesinin insan ve çevre sağlığı açısından büyük tehlike yarattığını açıkladı.

SIKI KONTROL GEREKİYOR


Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamada, “Ethan isimli sıvılaştırılmış doğalgaz tankeri, Aliağa Liman Başkanlığı sorumluluk sahasına söküm amacı ile Hollanda bayraklı Bluster isimli römorkör yedeğinde çekilmiştir. Aliağa Liman Başkanlığı’ndan alınan demirleme ordinosu ile geçen 6 Haziran’da baştankara yapılmıştır. Hurda gemi söküm işlemleri, çevre ve insan sağlığı açısından kirletici unsurlar taşıması nedeni ile kontrol altında bulundurulması ve çevre açısından gerekli önlemlerin alındığı bölgelerde yapılması gereken faaliyetlerdir” dedi.

GEMİ ZEHİR YÜKLÜ


Geçen yılın Ocak ayında Aliağa’ya getirilen ve zehir yüklü olduğunu belirttiği Kuito gemisinin yine mevzuat hükümlerine aykırı olarak ülke karasularına getirildiğini belirten Bozoğlu, “Gerekli belgeler tamamlanmadan bir gemi nasıl olur da fiili durum yaratılarak karaya çıkartılır? Bu uygulama kanuna, hukuka aykırıdır" diye konuştu.

ÖLÜMCÜL HASTALIK RİSKİ TAŞIYOR


Geminin çok tehlikeli olduğunu vurgulayan Bozoğlu, "Bu gemiler yaklaşık 18 bin tonluk gaz tankeri, LPG, LNG gibi sıvılaştırılmış ya da sıkıştırılmış halde gaz taşıyan gemilerdir. Yıllarca faal olan gemi içeriğinde insan sağlığına büyük zarar veren ve ölümcül hastalıklara sebep olan asbest ve ozon tabakasına zarar verici gazların mevcudiyet riski bulunmaktadır” dedi.

ÇEVRECİLER HUKUK MÜCADELESİNE HAZIRLANIYOR


Çevre Mühendisleri Odası'nın hukuk mücadelesine hazırlandığını bildiren Bozoğlu, "Yetkililerin soru işaretlerini gidermesi için bir-iki gün bekleyeceğiz. Yetkililerin geminin temiz olduğuna, tehlikeli atık barındırmadığına, ozon tabakasını incelten gazları barındırmadığına, insan sağlığını tehdit etmediğine dair belgeleri ortaya koymalarını bekliyoruz. Aksi halde hukuk mücadelesi başlatacağız" dedi.

GEÇ GELEN ADALET, ADALET DEĞİLDİR


Bozoğlu, "Daha önce Kuito gemisi ile ilgili yürütmenin durdurulması kararı alınmıştı. Fakat bu karar iş işten geçtikten, gemi söküldükten sonra alındı. Geç gelen adalet, adalet olmadı. Umarım bu kez öyle olmaz" ifadelerini kullandı.