Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu ile bu konuyu görüştüğünü belirten Özdebir, “Sayın Bakan kıdem tazminatı konusunda ümit verici şeyler söyledi. Bizim önerdiğimiz Avusturya modelini gitmişler yerinde incelemişler. Herhalde o sistemi gerçekleştirecekler. Avusturya’da bu modeli sendikalar önermişler. Sirkülasyondan dolayı orada da işçiler kıdem haklarını alamıyorlarmış. Sonunda fon sistemine geçmişler” dedi.

15 GÜNE DÜŞÜRÜLÜYOR


Türkiye’de halen işçiler, her 1 yıllık çalışmalarının karşılığında 1 aylık ücretleri tutarında kıdem tazminatı hakkı elde ediyor. Avusturya modelinde ise 1 yıllık çalışmanın karşılığında 15 günlük ücretin karşılığı olan yarım maaş tutarında kıdem hakkı oluşuyor. Başkan Özdebir, Avusturya’da da başlangıçta 1 yıla 1 maaş kıdem uygulandığını, ancak son yaptıkları reformla bu tutarı 15 güne düşürdüklerini söyledi. Hükümetin Avusturya modelini aynen Türkiye’ye getirmesi halinde her çalışan için kendi adına kıdem fonu hesabı oluşturulacak. İşçinin kıdem hakkı yarı yarıya düşecek.

Özdebir, halen kıdem tazminatının işverene maliyetinin maaşın yüzde 8’i civarında olduğunu, yeni sistemle birlikte bu maliyetin yüzde 3.8’e düşeceğini anlattı. Bu amaçla, işverenlerden İşsizlik Fonu’na her bir işçi için kesilen yüzde 2’lik primin yüzde 1’e düşürülmesi, böylece diğer yüzde 1’lik primin kıdem fonuna aktarılmasının konuşulduğunu belirten Özdebir, “Çalışma nasıl sonuçlanacak bilemiyoruz. Ancak bizim bu önerimize sıcak bakıldığını gördük. Sendikalar da bu noktaya yaklaşıyor. 30 günden vazgeçmeyen sendikalar işçiye iyilik yapmış olmuyorlar” diye konuştu.

Kıdem tazminatının yılda 15 güne indirilmesine karşın fonda biriken paraya nema uygulanmasıyla kaybın azalacağını belirten Özdebir, “Çalışanların hak kaybına uğramasını istemeyiz” dedi.

VERGİ TATİLİ İSTİYORUZ


NURETTİN Özdebir, iş dünyası olarak vergi affı değil, vergi taksitlerine bir süre ara verilmesini öngören ‘vergi tatili’ istediklerini söyledi.
Hükümetlerin ekonominin en sıkıştığı dönemlerde göz boyamak için borçları yeniden yapılandırdıklarını belirten Özdebir, “Oysa piyasanın zaten sıkışık olduğu dönemde mükellefin vergi taksitini ödemesi imkansız. Onun yerine büyümenin yüzde 4’ün altına indiği dönemlerde vergiyi tatil etmek lazım. Tatil olursa mükellef vergi taksitini örneğin 3 ay, 5 ay ödemez. Sonra artan taksitler halinde yeniden ödemeye başlar” şeklinde konuştu.