Maddenin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne giden isimlerden TBMM Başkanvekili CHP’li Akif Hamzaçebi, “Hukuku yücelten bir karar veren Anayasa Mahkemesi, Hükümet’i mali disipline davet etmiştir” dedi. Hükümet’in, bütçe kanunlarına koyduğu ve ek bütçe kanunu çıkarmadan Maliye Bakanlığı’na bütçeyi aşacak şekilde harcama yetkisi verdiği madde, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildi. CHP’li Akif Hamzaçebi, Engin Altay, Levent Gök ile birlikte 116 milletvekilinin, 6583 sayılı 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nun bazı maddeleriyle ilgili Anayasa Mahkemesi’ne açtıkları iptal davası sonuçlandı.

Mahkeme, Bütçe Kanunu’nun 6’ncı maddesinde yer alan ve Maliye Bakanlığı’nın, TBMM’den ek bütçe kanunu çıkarmadan bütçeyi aşacak şekilde harcama yapmasına olanak tanıyan maddesini iptal etti.

Anayasa Mahkemesi’nin kararını sozcu.com.tr’ye değerlendiren TBMM Başkanvekili CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, “Hukuku yücelten bir karar veren Anayasa Mahkemesi’ni kutluyorum. Mahkeme, Hükümet’i mali disipline davet etmiştir” dedi.

İLGİLİ HABERBütçe 129 milyon fazla verdiBütçe 129 milyon fazla verdi

“MECLİS’İN VERDİĞİ ÖDENEK TUTARINI AŞIYORLAR”


Demokrasilerde hükümetin, parlamentonun bütçe kanunları ile kendilerine verdiği ödenek tutarı kadar harcama yapabileceğine dikkat çeken Hamzaçebi, “Bunu aşan tutarda harcama yapabilmek için ek bütçe kanunu çıkarmak zorundadırlar. Oysa AKP Hükümetleri bir süredir ek bütçe kanunu çıkarmamakta ve bütçe kanunlarına koydukları bir maddeyle de Meclis’in kendilerine verdiği ödenek tutarını aşacak şekilde harcama yapmaktaydılar. Bu, milletin kendilerine vermiş olduğu yetkinin aşılması demektir” dedi.

2015 yılı Bütçe Kanunu’nda TBMM’nin Hükümet’e 520 milyar liralık harcama yetkisi verdiği halde, Maliye Bakanlığı’nın verilerine göre Hükümet’in bunu 31 milyar lira aştığını ve 551 milyar lira harcama yaptığını belirten Hamzaçebi, “Bu yapılamaz, eğer Hükümet’in ek ödenek ihtiyacı var ise, bu ek ödeneği hangi gelirlerle karşılayacağını gösterecek şekilde Meclis’e ek bütçe kanunu tasarısı ile gelip bunun iznini alması gerekir. Anayasa Mahkemesi bu nedenle, 2015 yılı bütçesinin, Maliye Bakanı’na adeta yeniden bütçe yapma yetkisi veren o maddesini iptal etmiştir” diye konuştu.

“2017 BÜTÇESİ BU KARARA UYGUN HAZIRLANMALIDIR”


Bu kararın aynı zamanda stratejik plana, performans programına dayanmadan bütçe yapılamaz kuralının da Anayasa Mahkemesi tarafından teyit edilmesi anlamına geldiğini ifade eden Hamzaçebi, iptal edilen maddelerin 2016 Bütçe Kanunu’nda da yer aldığını ifade ederek, şunları söyledi: “Anayasa Mahkemesi Hükümet’e bir bütçe uyarısı yapıyor. Hükümet, Anayasa Mahkemesi’nin bu kararını da dikkate alarak, eğer 2016 yılı için de bütçe kanununda yazılı olan ödenek tutarını aşacak şekilde harcama yapma ihtiyacı doğar ise, ek bütçe kanununu Meclis’e getirmelidir. 2017 yılı bütçe kanunu düzenlenirken de Anayasa Mahkemesi’nin bu kararına uymak zorundadır.

BÜTÇEYLE İLGİLİ OLMAYAN HÜKÜMLER KONULAMAZ


Anayasa Mahkemesi, 2015 Bütçe Kanunu’nun 9’uncu Maddesi’nde yer alan ‘kurulu gücü 500 MW üzerinde olan baraj ve HES projeleri, Gebze-Haydarpaşa, Sirkeci-Halkalı Banliyö Hattının İyileştirilmesi ve Demiryolu Boğaz Tüp Geçişi İnşaatı Projesi, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığınca gerçekleştirilecek şehir içi raylı ulaşım sistemleri ve metro yapım projeleri ile diğer demiryolu yapımı ve çeken araç projeleri hariç’ bölümünün de, Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptaline karar verdi. Bu maddenin de temel bir Anayasa hükmüne aykırılık oluşturduğunu belirten Hamzaçebi, “Bu madde ihale kanununun kuralına istisna oluşturuyor. Oysa bütçe kanunlarına bütçeyle ilgili olmayan hükümler konulamaz. Bu Anayasal bir kuraldır. Anayasa Mahkemesi bu maddeyi de iptal etmiş ve Hükümet’e bu uyarıyı da yapmıştır” dedi.