Petrol üreticisi veya ortalama günlük geliri yüksek olan ülkelerde ise bir yevmiye ile kat be kat fazla miktarda benzin almak mümkün. Bloomberg’in 61 ülkedeki verileri derleyerek yaptığı araştırmada, litre başına fiyatın yaklaşık 1.57 dolar olduğu Türkiye, benzinin en pahalıya satıldığı 8’inci ülke oldu. Çin’in Hong Kong özel yönetim bölgesi litre başına 1.87 dolarlık fiyatla sıralamanın başında yer alırken, onu 1.78 dolarla Norveç, 1.68 dolarla Hollanda, 1.64 dolarla İsrail takip etti.

tablo22

VENEZUELA’DA SUDAN UCUZ


Benzinin litre fiyatının en ucuz olduğu ülke 0.01 dolarla Venezuela olurken, dünyanın en büyük petrol üreticileri Suudi Arabistan’da benzinin litre fiyatı 0.24 dolar, İran’da 0.34 dolar olarak kaydedildi. Ekonomik darboğazda olan Venezuela’da günlük ortalama gelir 2.61 dolar gibi düşük bir düzeyde olmasına rağmen, petrol fiyatlarının sudan ucuz olması nedeniyle, düşük gelirle bile 435 litre benzin almak mümkün.

İLGİLİ HABERAkaryakıta bayram zammıAkaryakıta bayram zammı

Benzin satın alma gücü en yüksek ikinci ülke ise ABD oldu. Benzinin litre fiyatı 1.24 dolar gibi orta bir seviyede olan Lüksemburg ise 291 dolar gibi yüksek günlük ortalama gelir düzeyi sayesinde, benzin temin etme kolaylığı bakımından 3’üncülüğe yerleşti. Petrol üreticisi ülkelerden Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan ve Kuveyt günlük gelirle en çok miktarda benzin alınabilen ülkeler sıralamasında bu 3 ülkenin ardında kaldı.

ORTALAMA GÜNLÜK GELİR 25.5 DOLAR


Türkiye’de ise ortalama günlük gelir 25.5 dolar alındığında, 1 litre benzin satın almak için bu gelirin yüzde 6.18’inin harcanması gerektiği hesaplandı. Bu hesaba göre, Türkiye’de ortalama günlük gelirle toplam 16.2 litre benzin alınabiliyor. Araştırmaya göre Türkiye’de kişi başına benzin tüketimi ayda 2.67, yılda 32.06 litre olarak hesaplandı. Türkiye, araştırma kapsamındaki 61 ülke arasında en az benzin tüketilen 3 ülkeden biri oldu. Hindistan’da 18, Pakistan ise 16 litre ile Türkiye’den daha az benzin tüketiyor.