İngiltere'deki referandumdan beklenmedik şekilde Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı çıkmasıyla geçen hafta sert satış baskısı altında kalan dolar/TL'de yukarı yönlü baskı bu haftaya da taşınırken bankacılar küresel piyasaların ve lokal döviz işlemlerinin izleneceğini söylediler.

Geçen hafta beklenmedik İngiltere kararıyla 24 Mayıs'tan beri en yüksek seviye olan 3.0015'e kadar yükselen ve haftayı 2.92 civarında tamamlayan dolar/TL bu sabah güne saat 08:40'ta 2.9450 seviyesinden başladı.  Dolar/TL 10:30'da ise 2.9344 seviyesindeydi.

İngiltere endişeleriyle geçen hafta 2.85'li seviyelerden sert yükselişle 3 seviyesini test etmesi ardından lokal yatırımcıların tek günde 1 milyar doları aşan döviz satışları ile kur haftayı 2.92 civarında tamamlamıştı.

İngiltere'nin tarihi referandum sonucunda Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma yönünde oy kullanarak ülkenin geleceğini belirsizliğe sürüklerken, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana daha fazla birlik olmayı hedefleyen Avrupa'nın bu çabalarına da büyük bir darbe vurdu.

Dağılan oyların yüzde 51.8'e yüzde 48.2 ile ayrılık yanlılarının önde olduğunu göstermesiyle dünya finans piyasalarının neredeyse tamamı sert bir düşüş yaşadı.

Gelişmekte olan ülke para birimlerine ilişkin riskten kaçışı tetikleyen bu gelişme sonrası İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) finansal piyasaları desteklemek için 250 milyar sterlin kullanmaya hazır olduğunu açıkladı.

Lokal satışlar ve BOE kararı ise kurdaki yükselişleri sınırlayan etkenler olarak ön plana çıktı. Ancak hem lokal döviz satışları hem de küresel gelişmeler kurdaki yükselişi kalıcı olarak durduramadı.

Lokaller 200 milyar dolara yaklaşan döviz birikimlerinin bir kısmını dolar/TL'de yaşanan sert yükselişlerde kâr maçlı satış fırsatı olarak değerlendirebiliyor. Genellikle kur 2.80'e doğru yaklaştığında döviz alımlarına hız veren bireysel ve kurumsal yatırımcılar kurun 3 seviyesine doğru yükselmesi durumlarında ise yeniden TL'ye dönüyorlar.

STERLIN/TL'DE SON DURUM


Öte yandan İngiltere AB'den çıkış kararı öncesi 4.25 civarında seyreden sterlin/TL  ise bu sabah itibarıyla 3.94 civarında seyrediyor. İngiltere'nin AB'deki geleceğine dair belirsizlikten dolayı piyasalarda riskli varlıklardan, hükümet tahvilleri ve değerli metaller gibi güvenli limanlara yöneliş devam ediyor.

Piyasalar Fed tarafından bu yıl faizlerin artırılma olasılığını sıfır olarak görürken, 2017 sonu itibariyle bile bir faiz artışı ihtimali yüzde 50'den daha düşük görülüyor.

GÖZLER İSRAİL İLE YAPILAN ANLAŞMADA


Öte yandan Türkiye ile İsrail arasındaki ikili ilişkilerin normale dönmesi hakkındaki mutabakat dün Roma'da sonuçlandırıldı. 2 ülkenin Başbakanı anlaşmanın detaylarını saat 13:00'de eş zamanlı olarak açıklayacak.

İsrail'in 2010 yılında Mavi Marmara gemisine yaptığı ve 10 kişinin ölümüne neden olan baskın nedeniyle bozulan ilişkilerin düzelmesi kapsamında İsrail'in Mart 2013'te Türkiye'den özür dilediğini hatırlatan üst düzey bir Türk yetkili, dün varılan mutabakat kapsamında İsrail'in Mavi Marmara saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödemeyi ve Türkiye'nin Gazze'deki insani duruma müdahalesini kabul ettiğini söyledi.

Bankacılar İsrail ABD gibi ülkelerle ilişkilerin daha iyiye gitmesinin piyasalar açısından da iyimserlik getirebileceğini belirtiyorlar.

Anlaşmanın kesinleşmesiyle İsrail'de enerji üretim  yatırımları bulunan Zorlu Enerji'nin  hisseleri Türkiye ile İsrail ilişkilerinin normalleşmesi yönünde varılan mutabakatın ardından yüzde 12 civarı primle sert yükseldi.

REUTERS