Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın, önümüzdeki yıl kamuya 60 bin yeni memur alacaklarını açıklamasına karşın, 2017 bütçesinde sadece 5 bin yeni memur alımına izin verildi.

Tasarıdaki kısıtlama nedeniyle, önümüzdeki yıl memur olma hayalleri kuran milyonlarca işsiz, geçmiş yılların aksine 50-60 bin değil, sadece 5 bin kişilik kadroya girmek için yarışacak.

9 BİN KİŞİLİK ATAMA


Kamuya alınacak yeni memur sayısı, her yıl bütçe kanunlarıyla belirleniyor. Bütçe kanunlarında yer alan
(İ) cetveline yazılan kadro sayılarının dışında kamudaki serbest memur kadrolarına memur ataması yapılamıyor.

2017 yılı bütçe yasa tasarısının (İ) cetveline, önümüzdeki yıl 4 bin öğretim elemanı, 5 bin de memur olmak üzere toplam 9 bin kişilik atama yapılabileceği yazıldı. 2016 bütçesinde 5 bin öğretim elemanı, 51 bin de memur olmak üzere toplam 59 bin kişinin alımına izin verilmişti.

SÖZCÜ’nün Maliye ve Çalışma Bakanlığı kaynaklarından edindiği bilgilere göre, önümüzdeki yıl kamuya
alınacak 60 bin yeni personelin 5 bini yeni memur kontenjanından, geri kalanı ise emekliye ayrılan, ölen memurların yerleri ile açıktan mülakatla sözleşmeli personel atamasından oluşacak. Bu yolla kamudaki memur sayısı azaltılırken sözleşmeli personel sayısı artırılacak.

İŞTE ATANACAKLAR


5 bin kişilik memur kontenjanı bütçeye bağlı tüm kamu kurum ve kuruluşları arasında paylaştırılacak. Geri kalan 50 bin civarındaki sözleşmeli personel ise başta Milli Eğitim, Sağlık, Milli Savunma ve İçişleri bakanlıkları olmak üzere belli kurumlara tahsis edilecek.

Bütçedeki sınıra takılmayan meslekler arasında sözleşmeli eğitim ve sağlık personeli, vergi ve sosyal güvenlik personeli, asker ve polislerle engelli ve korunmaya muhtaç çocuklar için tahsis edilmiş kadrolar yer alıyor.

Dolayısıyla bu alanda ortaya çıkacak ihtiyaca göre 2017’de ne kadar sözleşmeli personel alınacağı da netleşmiş olacak.

SÖZLEŞMELİ YAPACAKLAR


Bütçedeki 5 bin sınırının istisnaları da var. Bir önceki yıl emeklilik, istifa ve nakil gibi nedenlerle kamuda boşalan kadroların yüzde 50’sine kadar yeni memur alınıyor ve bu alımlar 5 binlik sınıra dahil edilmiyor. Bu yıl 35 ile 40 bin civarında kadro boşalması ve yaklaşık 18-20 bin kişinin memuriyete alınması ihtimali doğacak.

Bütçedeki 5 bin sınırının ikinci istisnası ise bazı mesleklere sağlanan açıktan atama imkanı. Ancak bu atamalar (4a) diye ifade edilen normal memur kadrolarına değil, (4b) statüsündeki ‘sözleşmeli personel’
kadrolarına yapılabiliyor. Dolayısıyla Maliye Bakanı Ağbal’ın kamuya 60 binin üzerinde personel alacaklarını açıklamasına karşın (4a) memur atama sayısının bütçeyle 5 binde sınırlandırılmasının arka
planında kamuda memur sayısının azaltılması, onun yerine sözleşmelipersonel sistemine geçilmesi planının yattığını işaret ediyor.