Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut’un Merkez Bankası’nın bu ay faiz indirimini pas geçebileceğini açıklaması ile para piyasaları gevşedi. Bir televizyon kanalına açıklamalarda bulunan Bulut, “Merkez Bankası çok uzun zamandır koridoru daraltıyor, faiz indiriyor. Merkez Bankası bunu bizden çok daha iyi bilir. Çünkü Merkez Bankası Başkanı ilk göreve geldiğinde de söylemiştim, ‘Her yiğidin ayrı bir yoğurt yiyişi vardır, kimse 6 ay yorum yapmasın’ diye, Merkez Bankası Başkanımız çok teknik hareketlerle piyasanın anlayacağı mesajlar verdi. Eğer küresel ekonomik şartlar ne gerektiriyorsa, Merkez Bankası onu yapar.

grafik22

7 AYDIR FAİZ İNDİRİYOR


Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu (PPK) bugün faiz kararını açıklayacak. Faiz koridorunun üst bandında geçen ay 25 baz puan indirime giden banka, faizi art arda yedi kez düşürdü. Faiz koridorunun üst bandını yüzde 8.25 seviyesinde tutan banka politika faizini ise yüzde 7.50 olarak uyguluyor. Bugüne kadar 250 baz puanlık indirim yapan Merkez Bankası’nın faiz koridorunun üst bandını aşağı çekerek yüzde 7.50 seviyesinde tek faiz uygulamasına geçmeyi planladığı dile getiriliyor. Bugün açıklanacak faiz kararından sonra para piyasalarının hareketlenmesi bekleniyor.

Bu ay pas geçmesi gerekiyorsa Merkez Bankası pas da geçer. Merkez Bankası illa da koridoru daraltacak, faiz düşürecek diye bir spekülasyon yaparak ‘kur üzerinden spekülatif gelir elde etmek isteyenlerin balonu ellerinde patlasın’ diye söylüyorum bunları” dedi. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem de geçen hafta doların 3 lira seviyelerinde olmasının normal olduğunu, ancak Merkez Bankası’nın bu ay faiz indirimini pas geçebileceğini dile getirmişti.

Serbest piyasada dolar güne 3.0920 liradan, Euro ise 3.3970 liradan güne başladı. 3.0702 liraya kadar çekilen dolar kapanışta 3.0750 lirada kaldı. Euro ise günü 3.3700 liradan tamamladı. TL bir günde yüzde 1 değer kazandı. Kurdaki gevşemeyi fırsat bilen borsa ise gelen alımlarla yükselişe geçti. Güne 78.675 puandan başlayan Borsa İstanbul günü yüzde 1.11 yükselişle 79.209 puandan kapattı.