İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları:

Bu kriz karşısında çok da şaşırmadığımı ifade etmek isterim. Paradan para kazanmayı değil.

 

Yıllarca bankerler tefeciler tarafından adeta iliği sömürülmüş bir ülkenin Osmanlı'nın mirasçısıyız. Osmanlı'ya yüzde 900 oranında faiz uygulanan dönemler olmuştur. Cumhuriyet döneminde de faiz illetinden sıyrılamadık. Gecelik faizin yüzde 7500'lere çıktığı günleri hatırlayın, vergi gelirlerinin faiz ödemelerini karşılayamadığı yıllar oldu.

[special_article_template title="Yıllardır Merkez Bankası'nı eleştirmek zorunda kaldım" desc="" who="Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan"]

Bugün böylesine vahim bir manzara ile karşı karşıya değiliz. Dünyanın en yüksek reel faizini ödeyen ülkelerden biri olmamız bunun bir ispatıdır. Değerli arkadaşlarım bundan kurtulabilir miyiz kurtuluruz.

Eğitim ve kültür politikalardaki eksikliklerle reel faiz politikaları yer alıyor. Bu bir öz eleştiridir. Yıllardır Merkez Bankası'nı eleştirmek zorunda kaldım. O yine bağımsızlığını oynasın ben siyasetçiyim. Benim resmen müdahale şansım var mı yok?

Çünkü halkının karşısında tokadı yiyen benim. Öyleyse çözüm yollarını bulsun. Tokadı ben yiyeyim sefayı o sürsün.

[special_article_template title="Finans kaynaklarına erişimimiz zorlaştırılarak yatırımlarımız engellenmeye çalışılıyor." desc="" who="Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan"]

Girişimci adımını atamıyor. Ürkek korkak böyle bir şeye girmek mümkün değil diyor. Kısa bir süre sonra ödemeler yapılmayınca geri çağırmalar başlıyor. Eğer bunlar usulüne uygun bir şekilde yapılıyor. Eğer usulüne uygun yapılırsa haksızlığa da eninde sonunda isyan eder.

Türkiye büyük hedefleri olan büyük yatırımlar yapması gereken bir ülke. Diğer bir çok sıkıntıyla birlikte finans kaynaklarına erişimimiz zorlaştırılarak yatırımlarımız engellenmeye çalışılıyor.

Dışarıda böylesine ciddi sıkıntıları yaşarken bir de kendi bankacılık sistemimiz ayağımıza pranga vurmaya kalkarsa işte bu olmaz. Değerli kardeşlerim. Türkiye'nin büyük yatırımları için en önemli çıkış yollarından biri sermaye yatırımlarıdır.

[special_article_template title="Ankara bizim siyaset merkezimiz olsun İstanbul finans merkezimiz olsun." desc="" who="Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan"]

İstanbul'u finans merkezi haline getirme projemiz sadece bizim değil. Bütün dostlarımız için önemli bir fırsattır.

Muhalefet felaket bir şekilde üzerimize geldi. Nasıl olur da siz bu bankaları İstanbul'a alırsınız.

Dünyada paranın ve finansın merkezleri vardır. Türkiye için de tarihi itibariyle de İstanbul gibi bir yerin İstanbul'un finans merkezi olmasından daha tabii ne olabilir?

Ankara bizim siyaset merkezimiz olsun İstanbul finans merkezimiz olsun.

[special_article_template title="Şimdi basıyor doları oradan kazanıyor. Öyle mi yorulmuyor. Terlemiyor herhangi bir şey yok." desc="" who="Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan"]

Ben de bugün dedim ki burada yeni bir adım atalım. Altın borsasını güçlendirelim. Altın üzerinde münasebetlerimizi geliştirelim. Olması gereken de budur. Tarihe baktığımız zaman bunu görürüz. Ama bundan koptuk. Şimdi basıyor doları oradan kazanıyor. Öyle mi yorulmuyor. Terlemiyor herhangi bir şey yok. Altın borsasını çok çok önemsiyorum. Bu konuda ilgili kurumlarımız başta Merkez Bankası olmak üzere daha çok çalışmalı. BIST çok daha fazla çalışmalı. O ayrı bir özgüven verecektir. Bugünkü organizasyonun inşallah taraflar için ülkeler için hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçenleri tebrik ediyorum.