Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için ABD'nin New York kentinden bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bloomberg News Başeditörü John Micklethwait ile mülakat gerçekleştirdi. Merkez Bankası tarafından bu hafta yapılan faiz indiriminin “dikkatli ve dengeli” olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD, Japonya ve Avrupa'yı işaret ederek, düşük faizlerin enflasyonun 8 seviyesinin üzerine çıkmasını engellemeye yardımcı olacağını belirtti.

Erdoğan, “derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına indirmelerini ciddiye almıyorum” dedi ve bu kuruluşların siyasi gerekçelerle ve ekonomik etiğe karşı hareket ettiğini ifade etti. Erdoğan şöyle konuştu:

'DİĞER BANKALAR DA MERKEZ'İN HAMLELERİNİ ÖNEMSESİN'


Merkez Bankası Başkanımız göreve geldiği andan itibaren bir indirimi yürütüyorlar. Bunun yatırımcılar için özellikle önemli olduğunu düşünüyorum. Diğer bankalar da önemsesin, yatırımcıların önünü açsınlar.

Biz göreve geldiğimizde enflasyon çok çok yüksek konumdaydı, yüzde 30 civarındaydı. Faiz oranları yüzde 60 civarındaydı. Gezi olaylarında faiz 4,6'lara kadar düşmüştü. Reel faizde çok iyi konuma gelmesi enflasyona yansımıştı. Faizi ne kadar düşürürseniz, enflasyon da o kadar düşer. Bankalar yükselttiğinde enflasyonlar da düşmüştür.


Yatırımların olmadığı ülkede kalkınmayı konuşamayız. İstikrar ya da hız yok. Faiz düşük olmuş olsa, yatırımcı kredisini çekecek, yatırımını yapacak. Yüksek olunca yapma imkanı yok. Örnek ABD, Avrupa, Japonya. Buralara bakalım, mümkün olduğunca aşağı çekelim.



"KURDA PATLAMA OLACAK DİYENLER İSTEDİĞİNİ ALAMADI"


Bazılarının beklediği gibi kurlarda bir patlama olmadı. Bizim temennimiz daha düşük olsun. Şu anda istenilen noktada değil. Patlayacak diyenler de istediğini alamadı. TL değerini korumak suretiyle devam ederse Türkiye'deki ekonomide büyüme de devam eder. Benim diyen ülkelerde, bizdeki büyüme oranı yok. Türkiye'de eksi asla, hiç yok. Mali disiplin devamlı var, istikrar ve güvene dikkat ettik. İstikrar ve güveni koruduğumuz için büyüme oranında da istenilen seviyede olmasa da yüzde 3,8'lik büyüme oranını darbe sonrası yakaladık. Türkiye 29 çeyrektir büyüyor.



'KREDİ KURULUŞLARI DÜRÜST DEĞİL'


(Kredi derecelendirme kuruluşları) bir daha politik açıklamalar yapıyorlar. Çökmüş birmiş ülkeleri yükseltirken, diri ülkelerle ilgili ya donduruyor, ya da kılpayı da olsa düşürme yönünde hareket ediyor. Kesinlikle bunların siyasi davranmaması lazım. Olması gereken neyse bunu açıklamaları gerekiyor. Onları dürüstlüğe davet ediyorum. Dürüst olsanız da olmasanız da Türkiye ekonomisi gayet güçlü.

Ekonomisi çökmüşlere bakıyorsunuz, yükseltiyorlar. Türkiye sıkıntı yaşamadığı halde donduruyor. Bu dürüstlük değil.

İLGİLİ HABERErdoğan: PYD/YPG, PKK'nın düşük çocuklarıdırErdoğan: PYD/YPG, PKK'nın düşük çocuklarıdır