Küresel piyasalar hisse ve emtia fiyatlarındaki oynaklık ve merkez bankalarının politikalarında gittikçe daha gevşek davranmasına neden olan emtia ve hisse fiyatlarındaki düşüşlerden dolayı yılbaşından bu yana çalkantı yaşarken, bu trendin zayıf ekonomik verilerle beraber devam etmesi bekleniyor. 

Son dönemlerde yaşanan endişelerin merkezi olan Çin'de merkez bankası dün döviz rezervi verilerini açıklarken, daha fazla sermaye çıkışının önüne geçebilmek adına yuanı savunmak için dolar satıldığı görüldü.

Ülkenin döviz rezervleri Ocak ayında 99.5 milyar dolar azalarak 3.23 trilyon dolara düştü ve Mayıs 2012'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

ABD'de ise Cuma günü açıklanacak olan perakende satış verileri, dünyanın en büyük ekonomisinde tüketici güveninin ne durumda olduğunu göstermek adına önemli olacak. Aynı zamanda Fed Başkanı Janet Yellen'in ABD kongresinin mali hizmetler komitesinde yapacağı konuşmada vereceği mesajlar da yakından takip edilecek.

Petrol fiyatları 2014 yılının ortasından bu yana yüzde 70 düşerek enflasyonu da beraberinde aşağı çekerken, merkez bankalarının ultra gevşek politikalarını devam ettirecekleri ve hatta daha da gevşetebilecekleri beklentisini oluşturdu.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) geçtiğimiz ay faiz oranlarını beklenmedik bir şekilde negatif alana çekerek Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) adımlarını takip ederken, ECB'nin politika faizini Mart ayındaki toplantısında 10 baz puan daha indirmesi bekleniyor.

Fed bir sonraki faiz artışı konusunda gittikçe daha kararsız görünürken, Reuters anketine katılan ekonomistler son üç haftada İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) faizleri ne zaman artıracağına dair tahminlerini altı ay daha ileri aldı.

EURO BÖLGESİNDE BÜYÜMENİN AYNI KALMASI BEKLENİYOR


Euro bölgesinin ekonomik büyümesine dair 12 Şubat'ta açıklanması planlanan verilerin 2015 yılının son çeyreğinde bölge ekonomisinin yüzde 0.3 büyüyerek üçüncü çeyrek büyüme oranıyla aynı kalması bekleniyor.

Enflasyonun ise ECB'nin yüzde 2'lik hedefinin hiç yakınında olmayacağı tahmin edilirken, daha fazla parasal gevşemeye dair beklentiler yüksek.

ECB Başkanı Mario Draghi geçtiğimiz ay yapılan bir basın toplantısında önümüzdeki aylarda daha fazla parasal genişleme olabileceği sinyalleri verirken, piyasalar Mart ayında bir mevduat faiz indirimini fiyatladı.